Alexandrescu: Programul ‘Noua casă’ nu mai este unul social. Guvernul PNL încurajează românii să se îndatoreze cât mai mult

Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Epoch Times)

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a acuzat Guvernul PNL că „face uneori tot posibilul pentru a demonstra că este mai populist ca orice guvern din ultimii 10 ani”, un astfel de exemplu fiind modificarea prin OUG a fostului program "Prima casă". Potrivit senatorului USR, acesta vine cu schimbări majore menite de fapt să-i determine pe români să se îndatoreze excesiv pentru a-i îmbogăţi pe dezvoltatorii imobiliari.

„În luna aprilie, în plină pandemie, "Prima casă" s-a transformat în "O familie, o casă" cu scopul de a face programul "mai social". Practic erau incluse anumite criterii de eligibilitate şi un plafon maxim de 70.000 € pentru credite. Însă ulterior, programul a fost rebotezat în "Noua casă" şi a venit cu schimbări majore menite de fapt să-i determine pe români să se îndatoreze excesiv pentru a-i îmbogăţi pe dezvoltatorii imobiliari. Noua variantă a programului permite credite până la 140.000€ cu condiţia ca locuinţele achiziţionate să fi fost recepţionate de la terminarea lucrărilor de construcţie sau consolidare în ultimii 5 ani de zile. Astfel, cetăţenii care doresc o locuinţă mai spaţioasă sunt obligaţi să achiziţioneze una proaspăt construită”, acuză Alexandrescu.

Fostul ministru susţine că reprezentanţii guvernului „se apără spunând că vor să încurajeze cetăţenii să achiziţioneze locuinţe sigure şi cu un grad ridicat de confort” însă proiectul îi avantajează mai degrabă pe dezvoltatorii imobiliari.

„Totuşi, diferenţele dintre o locuinţă dată în folosinţă în ultimii 5, 7 sau chiar 10 ani sunt cel mult stilistice. Pe programul originar "Prima casă", puteau fi achiziţionate şi apartamente mai spaţioase, fără ca acestea să fie date în folosinţă în ultimii 5 ani. Statul garanta 60.000 €, iar restul putea veni din fonduri proprii. Acum, această variantă nu mai există. Aşadar, e clar că guvernul poartă de grijă dezvoltatorilor imobiliari, umflând preţurile locuinţelor foarte recente în mod artificial. Este, de altfel, de remarcat momentul de onestitate al Guvernului, în expunerea de motive a OUG: ‘proiectul creează condiţii pentru creşterea pieţei imobiliare’, adică a speculaţiilor imobiliare, nu a sectorului de construcţii şi în niciun caz nu constituie un ajutor pentru oameni. Spre deosebire de 2009, acum nu suntem într-o criză imobiliară, în care preţul caselor să se fi prăbuşit, ba dimpotrivă!”, susţine senatorul USR.

Alexandrescu mai opinează că, dacă în 2009, programul "Prima Casă" „încerca să salveze ce mai era de salvat după ce bula imobiliară din 2006-2008 s-a spart, actuala măsură umflă piaţa imobiliară, duce la creşterea artificială a preţului caselor şi pregăteşte, parcă voit, premisele pentru o nouă bulă imobiliară din care doar cumpărătorul are de pierdut”.

„Programul ‘Noua casă’ nu mai este un program social. Guvernul PNL intervine masiv în piaţă pentru a susţine interesele dezvoltatorilor imobiliari şi îi încurajează pe români să se îndatoreze cât mai mult. Când citeşti, în expunerea de motive, ‘impactul social’ al măsurii, parcă ai în faţa ochilor o analiză post-factum a motivelor declanşării ‘crizei sub-prime’, în Statele Unite, din 2007-2010. Ce deosebeşte actualul program de programul Noua Casă? Momentul ...electoral!”, conchide liderul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne