Alexandr Slusari prezintă detaliat schema privatizării ilicite a companiei "Air Moldova"
alte articole
În perioada 2013-2017 la Întreprinderea de Stat "Air Moldova" a avut loc o creştere artificială a ritmului de cheltuieli în raport cu cel al veniturilor, rezultatul fiind compromiterea în totalitate a viabilităţii întreprinderii. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, deputatul Alexandr Slusari, în cadrul discuţiilor privind schema privatizării ilicite a companiei Air Moldova, identificată în mare parte în baza investigaţiei comisiei parlamentare de anchetă condusă de colegul său Igor Munteanu.
Mai mult decât atât, potrivit lui Slusari, persoane responsabile din cadrul Aeroportului Chişinău, având o atitudine neglijentă, au gestionat ineficient activitatea întreprinderii, înregistrând pierderi de 1,283 miliarde lei. Pe acest subiect Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o cauză penală la 19 august 2019.
„Complexul patrimonial unic Î.S. 'Air Moldova' a fost evaluat la 48,23 mln lei pe data de 17 iulie 2018, înainte de privatizare. Potrivit raportului Curţii de Conturi, preţul de expunere a complexului a fost estimat la peste 300 mln lei, sau de 6 ori mai mult decât valoarea propusă de Agenţia Proprietăţii Publice (APP). Aşa-zisul concurs a fost aranjat pentru o singură companie – SRL Civil Aviation Group, înregistrată cu 12 zile înainte de depunerea ofertei.
În consecinţă, Comisia de concurs a admis neregulamentar oferta SRL Civil Aviation Group, deşi ultima nu a prezentat copii ale situaţiilor financiare pe perioada de gestiune anterioară, autentificate de organul statistic teritorial, în lipsa unor indicatori de activitate economico-financiară cuantificabili, dar şi a faptului că această compania aeriană nu a avut experienţă de activitate în antreprenoriat. Pe faptul concursului trucat, Procuratura a pornit pe data de 06 martie 2020 o cauză penală. Dar, cu regret, până în prezent nimeni din fosta conducerea APP nu a fost pus sub acuzare”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.
La 28 septembrie 2018 compania de asigurări „MOLDASIG” SA a efectuat 2 transferuri în sumă totală de 59,22 milioane lei către SRL „Style Design Imobil” pentru procurarea a 55% dintre acţiunile altei companii - „Style Design Company” SA, a specificat Alexandr Slusari, adăugând că ambele companii au fost fondate la 12 - 13.09.2018 de către doi cetăţeni ruşi - Roman MISHCHENKOV şi Igor DULIGA, persoane interpuse de Plahotniuc.
De asemenea, a menţionat deputatul Platformei DA, în aceeaşi zi, la 28 septembrie, „Style Design Imobil” SRL a transferat ca împrumut suma menţionată de 59,2 milioane lei persoanei fizice Olga Evdochimova care nu figurează ca fondator al unei persoane juridice şi nici nu are venituri salariale pe parcursul ultimilor ani.
„Olga Evdochimova a retras în numerar de la MAIB în 2 tranzacţii, 2,3 milioane euro şi 13,25 milioane lei (în total 58,7 milioane lei). Tranzacţiile respective au avut loc după încheierea zilei operaţionale, contrar cerinţelor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului. La 1 octombrie 2018 sume băneşti, în volum similar, au fost integrate în circuitul financiar de către co-fondatorul 'Civil Aviation Group' SRL, Andrei Ianovici persoană din anturajul lui Ilan ŞOR, care a completat contul său deţinut la MAIB cu sumele de 2,26 milioane euro şi respectiv 300 mii euro (în total 50,2 milioane de lei).
Andrei Ianovici a acordat ca împrumut de la fondator suma de 50,05 milioane lei companiei 'Civil Aviation Group' SRL care, în aceeaşi zi, a transferat 49,8 milioane lei către Trezoreria de Stat - ca plată pentru privatizarea ÎS 'AIR Moldova'. CNA a pornit cauza penală pe această tranzacţie cu elemente de spălare de bani pe data de 26 iulie 2019. 6 persoane sunt puse sub învinuire, iar Andrei Ianovici este fugar şi a fost anunţat în căutare”, a precizat Slusari, adăugând că în zilele următoare va prezenta mai multe scheme de sustragere a banilor în 2018-2019 din companiile de asigurări Moldasig şi Asito în beneficiul lui Şor şi Plahotniuc.