Alex Cozer după decizia Chişinăului de a transmite tot gazul rusesc Tiraspolului: A fost cedat pentru iluzia unui curent mai ieftin decât cel din România

Reţele electrice
Reţele electrice (gov.md)

Dacă tot deal-ul cu separatiştii din stânga Nistrului, de fapt ruşii, e prezentat drept un mare succes, Moldovagaz nu avea ce să caute în ecuaţie, scrie jurnalistul Alex Cozer pe contul personal de Facebook în contextul deciziei autorităţilor de la Chişinău de a transmite tot gazul rusesc către regiunea transnistreană în schimbul unui preţ mai mic la energia electrică primită de la Cuciurgan.

„Deal-ul cu separatiştii e un fail chiar şi financiar, orice reducere la preţul energiei fiind ştearsă de preţul de achiziţie a gazului mult mai mare. Consecinţele politice sunt însă inestimabile, reanimând un regim separatist şi criminal, mai ales în contextul războiului, care era în pragul falimentului. Totuşi, dacă tot nu mai luăm şi nu vom mai lua gaz de la ruşi, care mai este sensul Moldovagaz?”, se întreabă retoric jurnalistul de la Chişinău.

În opinia acestuia, gazul cumpărat 100% din Europa nu ar mai trebui să treacă prin Moldovagaz până a ajunge la consumator.

„De ce prin facturile la gazul european, plătite de noi, trebuie să acoperim găurile financiare, prezentate de Moldovagaz ca ʻdevieri tarifareʼ? Găuri financiare apărute ca urmare a sabotajului, proastei gestiuni şi a salariilor de sute de mii de lei lunar de acolo. De ce din facturile noastre plătite pentru gaz european, trebuie să fie achitate milioane de lei la ruşii din consiliul de administraţie Moldovagaz şi menţinută în viaţă compania Gazpromului?

În prezent, 5 lei din fiecare metru cub din tariful la gaze e din contul aşa-zilelor ʻdevieri financiareʼ a unei companii la care, vă reamintesc, Gazprom are pachetul majoritar de acţiuni. Dacă tot unii se laudă că au scăpat de Gazprom, păi de ce plătim facturile la gaz companiei fiică a Gazpromului? Să preia Energocomul direct sau Vestmoldtransgaz livrările! Sau nu se poate? Pentru că deal-ul îi include şi pe Vadim Ceban şi şefii săi ruşi?”, se mai arată în mesajul lui Alex Cozer.

Totodată, jurnalistul basarabean a ţinut să sublinieze că nu se referă în mesajul său la faptul că locuitorii din stânga Nistrului ar fi trebuit lăsaţi să moară de foame, dar nici profituri de zeci de milioane de dolari lunar nu trebuia să li se permită să aibă.

„Negocieri la sânge pentru a obţine un preţ mult mai aproape de realităţile costului de producţie şi autorizaţie pentru MMZ (uzina metalurgică din Râbniţa), doar după implementarea mecanismelor despre care se discută de atâta timp, pentru a menţine banii în bugetul de la Chişinău. Asta trebuia făcut!

În schimb, nimic dintre toate astea nu s-a realizat. Iar gazul relativ ieftin a fost cedat pentru iluzia unui curent ceva mai ieftin decât cel din România (livrat cu discount). Aşa încât orice câştig la curent este irosit pe pierderile la achiziţiile de gaz”, a conchis Alex Cozer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe