"ALERTĂ: Săptămână neagră pentru pădurile României" - Goţiu anunţă probleme grave cu noul SUMAL

Mihai Goţiu
Mihai Goţiu (Facebook)

Fostul senator USR-PLUS Mihai Goţiu a anunţat faptul că Garda Forestieră, Poliţia şi Jandarmeria sunt puse în imposibilitatea de a verifica legalitatea transporturilor de lemne, întrucât noul sistem de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, nu e conectat la aplicaţia Inspectorul Pădurii.

„ALERTĂ: SĂPTĂMÂNĂ NEAGRĂ PENTRU PĂDURILE ROMÂNIEI: Garda Forestieră, Poliţia şi Jandarmeria, puse în imposibilitate de a verifica legalitatea transporturilor de lemne! La începutul săptămânii trecute, m-am bucurat că noul sistem de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, a fost dat în folosinţă, după lungi şi repetate amânări. Doar că trăim în România, unde în spatele fiecărei veşti bune se ascunde o problemă. Sau mai multe. Faptul că SUMAL 2.0 nu e conectat la aplicaţia Inspectorul Pădurii, cea prin care cetăţenii pot verifica online legalitatea transporturilor de lemne, a fost deja reclamat şi s-a promis, ca termen ferm, data de 10 februarie, pentru rezolvarea problemei. Să vedem...”, a scris Goţiu, luni, într-o postare pe Facebook.

Cunoscutul activist pentru mediu adaugă faptul că a primit mesaje de la angajaţi din Jandarmerie, Poliţie şi Garda Forestieră care acuză că nu au primit parole pentru a putea face verificări în SUMAL 2.0!

„Mai grave, însă, sunt semnalele pe care le-am primit din partea unor angajaţi din Jandarmerie, Poliţie şi Garda Forestieră, care m-au contactat în ultimele zile. Potrivit acestora, nici ei nu au primit parole pentru a putea face verificări în SUMAL 2.0! Informaţiile (neoficiale) spun că nu ar fi definitivată aplicaţia de control! Angajaţii Gărzilor Forestiere sunt ţinuţi ”de permanenţă” la call-center (!), să ofere asistenţă operatorilor economici despre cum se utilizează SUMAL 2.0! Practic, de o săptămână (şi pe un termen nedefinit), ce s-a tăiat în ultimele zile, săptămână şi (poate) chiar luni în pădurile României, poate fi transportat fără posibilitatea unui control real, nici instituţional, nici din partea cetăţenilor!”, a precizat fostul senator.

Goţiu a mai adăugat că înainte de a publica postarea, l-a sunat pe ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, pentru a-i reclama situaţia şi pentru a solicita un termen de rezolvare.

„Momentan nu mi-a răspuns la telefon (are numărul meu de telefon în agendă, din perioada în care am fost colegi în Senat). Când voi primi informaţii de la el, voi reveni”, a conchis activistul pentru mediu.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului a făcut un apel către angajaţii din sectorul silvic să solicite user şi parola pentru utilizarea noului sistem, SUMAL 2.0, pe care îl anunţa că va fi operaţional de la sfârşitul lunii ianuarie. Totodată, instituţia menţionată avertiza că după 31 ianuarie, operaţiunile din domeniu vor fi posibile doar în acest sistem.

„De la 31 ianuarie implementăm noul sistem integrat de urmărire a materialului lemnos cunoscut de toată lumea ca SUMAL 2.0. Obiectivul principal al acestui sistem este de a diminua posibilitatea tăierilor ilegale de păduri şi la această oră avem peste 10.000 de utilizatori care operează în SUMAL 2.0. Angajaţii din sectorul silvic trebuie să solicite user şi parola pentru a reuşi ca în continuare să-şi desfăşoare activitatea respectând cadrul legislativ în vigoare. Toţi cei implicaţi vor fi sprijiniţi astfel încât să se familiarizeze cu utilizarea noului sistem informatic”, a anunţat secretarul de stat pentru păduri, Gelu Puiu, într-o înregistrare video transmisă pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului. Detalii aici.