Alegeri în Rusia: Kremlinul presează Google, Apple să blocheze aplicaţii ale opoziţiei

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Google a blocat publicarea listelor de candidaţi ruşi recomandaţi de liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi. Candidaţii respectivi erau recomandaţi de opoziţia rusă ca fiind cei mai bine poziţionaţi pentru a învinge politicienii afiliaţi cu Kremlinul, în alegerile parlamentare şi locale care se încheie duminică.

Măsura survine pe fondul creşterii criticilor aduse gigantului tehnologic american, din partea opoziţiei ruse şi din străinătate, pentru că a cedat cererilor autorităţilor ruse, care încearcă să controleze mediul online.

Listele fac parte din strategia de „Vot inteligent” a lui Navalnîi, care solicită susţinătorilor săi să îndepărteze în cadrul alegerilor candidaţii aliniaţi la partidul de guvernare al preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Aliaţii lui Navalnîi - majoritatea dintre ei fiind fugiţi din Rusia sau arestaţi după ce organizaţiile sale au fost interzise ca „extremiste”, în iunie - au declarat duminică că Google a blocat două documente şi două videoclipuri pe YouTube după ce a intervenit agenţia de reglementare a mediului online din Rusia, Roskomnadzor.

Atât documentele transmise prin Google Docs, cât şi videoclipurile postate pe YouTube au fost inaccesibile duminică jurnaliştilor AFP din Rusia, arată publicaţia MoscowTimes.

Google nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii din partea AFP.

Vineri, giganţii Google şi Apple au eliminat aplicaţia „Smart Voting” din magazinele lor pentru sistemele Android şi IOs.

Surse familiare cu decizia Google şi Apple au declarat pentru AFP că deciziile au fost luate sub presiunea autorităţilor ruse, care au ameninţat inclusiv cu arestarea personalului din Rusia al giganţilor tehnologici.

Rusia a acuzat Google şi Apple de interferenţe electorale înainte de vot, cerându-le să scoată aplicaţia din magazinele lor.

Tot vineri, mesagerul criptat Telegram - popular în Rusia - a urmat exemplul, blocând un bot „Smart Voting”.

Duminică, echipa lui Navalnîi a conceput rapid noi documente Google şi videoclipuri YouTube cu listele lor de candidaţi.

"Cât de repede va scrie Roskomnadzor o altă solicitare şi YouTube o va îndeplini? Să vedem", a scris pe Twitter Fundaţia Anticorupţie, acum interzisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe