Al Jazeera acuză forţele israeliene de uciderea intenţionată a unei jurnaliste în West Bank

Soldaţi israelieni în Cisiordania.
Soldaţi israelieni în Cisiordania. (Captură Foto)

Publicaţia Al Jazeera a acuzat forţele israeliene că „au vizat şi ucis în mod deliberat un membru al redacţiei”, miercuri, după ce jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh a fost împuşcată în faţă în timp ce transmitea ştiri despre un raid în tabăra de refugiaţi Jenin din Cisiordania ocupată.

Într-o declaraţie, Al Jazeera Media Network a menţionat că Abu Akleh – care a lucrat pe post de corespondent al publicaţiei pentru Palestina – purta o jachetă de presă, care o identifica în mod clar ca jurnalist, în momentul în care forţele israeliene au împuşcat-o „cu muniţie de război”.

Al Jazeera, care are sediul în Qatar, a numit atacul „o crimă flagrantă”, spunând că Abu Akleh, în vârstă de 51 de ani, a fost „asasinată cu sânge rece”.

Declaraţia a continuat:

Al Jazeera Media Network condamnă această crimă odioasă, care intenţionează doar să împiedice mass-media să îşi îndeplinească datoria. Al Jazeera face guvernul israelian şi forţele de ocupaţie responsabile pentru uciderea lui Shireen. De asemenea, solicită comunităţii internaţionale să condamne şi să tragă la răspundere forţele de ocupaţie israeliene pentru ţintirea şi uciderea intenţionată a lui Shireen.

Autorităţile israeliene sunt, de asemenea, responsabile pentru ţintirea producătorului Al Jazeera Ali al-Samudi, care a fost şi el împuşcat în spate în timp ce transmitea acelaşi eveniment. El este în prezent sub tratament.

Al Jazeera îşi exprimă sincerele condoleanţe familiei lui Shireen din Palestina şi familiei sale extinse din întreaga lume şi se angajează să-i aducă în justiţie pe făptuitori, indiferent cât de mult încearcă să-şi acopere crima.

Guvernul israelian a negat rapid responsabilitatea pentru uciderea lui Abu Akleh şi rănirea lui Ali al-Samudi, susţinând că ar fi putut fi împuşcaţi de „palestinieni înarmaţi”.

„Există o şansă considerabilă ca palestinienii înarmaţi, care au tras masiv, să fi fost cei care au provocat moartea nefericită a jurnalistei”, a declarat premierul israelian Naftali Bennett.

Dar Ali al-Samudi, vorbind cu Associated Press în urma incidentului, a respins naraţiunea guvernului israelian, etichetând-o drept o „minciună totală”.

„El a spus că toţi purtau echipament de protecţie care îi marca în mod clar ca reporteri şi că au trecut pe lângă trupele israeliene pentru ca soldaţii să ştie că sunt acolo”, a raportat AP.

„El a precizat că o primă împuşcătură i-a ratat, apoi a doua l-a lovit, iar a treia a ucis-o pe Abu Akleh. Producătorul a mai afirmat că nu existau militanţi sau alţi civili în zonă, doar reporterii şi armata”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe