Agresiunea rusă. Ministerul Apărării a ridicat patru avioane de luptă în apropierea graniţei cu Ucraina

Avion de vânătoare american F-16 (Wikipedia.org)
Loredana Diacu
27.09.2024

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că patru aeronave au fost ridicate, în noaptea de joi spre vineri, după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, din apropierea graniţei cu România.

Mai exact, vineri, 27 septembrie, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe braţul Chilia al Dunării. Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert.

Pentru monitorizarea situaţiei, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 şi, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00, informează MApN.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existenţa unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor