Agenţia AIEA afirmă că Iranul face progrese în procesul de obţinere de uraniu metalic îmbogăţit

Uzina nuceara de la Bushehr
Uzina nuceara de la Bushehr (Majid Asgaripor / AFP / Getty Images)

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU a emis un nou raport privind planul Iranului de a dezvolta uraniu metalic, menţionând că programul nuclear iranian a progresat cu succes în cea de-a treia fază (din patru) şi este capabil acum să producă material fisionabil pentru reactorul de cercetare de la Teheran (TRR).

Iranul a informat AIEA cu privire la intenţiile sale. SUA au răspuns negativ la rapoarte, obiectând la ideea că Iranul produce combustibil pentru ceea ce în mod ironic este un reactor construit de SUA.

Iranul a luat 257 de grame de tetrafluorură de uraniu îmbogăţită şi l-a transformat în aproximativ 200 de grame de uraniu metalic. Acest metal va fi transformat în viitor într-o bară de combustibil pentru reactorul din Teheran.

Îmbogăţirea pentru reactorul din Teheran este controversată, deoarece uraniul este îmbogăţit cu 20%, o concentraţie neobişnuită, în zilele noastre, pentru aplicaţiile civile. Cu toate acestea, reactorul este din anii 1960, iar Iranul nu a putut, până acum, să-l înlocuiască. Reactorul din Teheran este singura sursă de izotopi radioactivi pentru medicina nucleară din tot Iranul.

Problema este că uraniul metalic poate fi folosit la fabricarea de bombe nucleare.

Pe de altă parte, o mulţime de experţi sunt de părere că Iranul încearcă să obţină arme nucleare pentru a contracara Israelul - şi se foloseşte de pretextul reactorului de la Teheran pentru a face acest lucru în secret. Un raport al Agenţiei germane de informaţii (BND) arăta, în 2016, că Teheranul a încercat să achiziţioneze componente necesare pentru obţinerea de arme nucleare.

Iranul a semnat o interdicţie de 15 ani privind „producerea sau achiziţionarea de plutoniu sau uraniu metalic sau aliaje ale acestora”, în conformitate cu aşa-numitul Plan de Acţiune Comprehensiv Comun (JCPOA) semnat în 2015 cu puterile mondiale, conform publicaţiei The Times of Israel.

Pe de altă parte, după retragerea SUA din acord în mai 2018, şi reimpunerea de sancţiuni asupra economiei iraniene, Teheranul a anunţat că va renunţa, pas cu pas, la clauzele acordului, în cazul în care sancţiunile nu vor fi ridicate de partea americană - lucru care nu s-a întâmplat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe