Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ austriac, vânător de trofee [Agent Green]

Ursul Arthur
Ursul Arthur (agentgreen.ro)

Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) au condamnat, miercuri, uciderea ursului brun Arthur de către prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, un vânător de trofee, care a venit în luna martie în satul Ojdula, Covasna, pentru a-l împuşca. În plus, Agent Green a detaliat pe site-ul său oficial o serie de măsuri pe care le-ar putea aplica Ministerul Mediului pentru a rezolva problema vânătorii de trofee din România.

“Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident al regiunii austriece Riegersburg, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, se arată în comunicatul de presă al ONG-ului.

La rândul său, Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, l-a acuzat pe prinţul austriac că a venit în România special pentru braconaj şi pentru a-şi duce acasă un trofeu de perete.

“Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a afirmat Păun.

La rândul său, Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken - o organizaţie pentru drepturile animalelor din Austria), a susţinut că ursul din România are de înfruntat o serie de ameninţări care îi periclitează supravieţuirea, de la degradarea habitatului, schimbările climatice până la persecuţia omului, şi a solicitat Ministerului Mediului să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs şi nu efectele.

“Extracţia masculilor mari destructurează populaţia şi poate conduce la cosangvinizare. Nu se ştie câţi urşi există cu adevărat şi orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, conflictele vor spori şi specia va fi în pericol de dispariţie, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei. Este o ruşine pentru Austria, că Prinţul Emanuel a abuzat de o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee”, a continuat Freude.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna. Derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, iar metoda letală este ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat, iar ursul problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării. Comisia Europeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura, se mai arată în comunicatul Agent Green.

Potrivit lui Gabriel Păun, Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula şi a vizitat mai multe gospodării din acest sat.

“Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoaicei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociaţiei de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuşte ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atât domnul Gheorghe, cât şi alţi săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure. Niciunul nu a primit compensaţii pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împuşcat ursul de sex masculin şi că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urşii şi nu implementează nicio măsură de coexistenţă şi coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să îşi citească propria plângere făcută de domnia sa către asociaţia de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă şi este de competenţa poliţiei să facă lumină în acest caz”, a explicat Păun.

Agent Green consideră că România a încălcat în mod consecvent legislaţia comunitară în domeniu de când a intrat în UE prin stabilirea cotelor de recoltare şi de derogare fără a implementa vreodată măsuri de coexistenţă şi coadaptare. Mai presus de toate, România nu şi-a măsurat niciodată populaţia de urşi prin metode ştiinţifice care includ probe de ADN. Măsurătorile realizate până acum s-au bazat doar pe observaţii directe ale reprezentanţilor fondurilor de vânătoare. O astfel de metodologie a permis numărarea aceluiaşi urs de multiple ori într-o singură zi şi în consecinţă nu s-a ştiut niciodată câţi urşi au fost în România. În cazul lui Arthur, este posibil că ursul s-a deplasat sute de kilometri de vara trecută de când fermierul Berszan Gheorghe a raportat că o ursoaică i-ar fi făcut pagubă şi până în ianuarie când s-a hotărât să ceară asociaţiei de vânătoare să împuşte animalul. Întreaga documentaţie subsecventă necesară legalizării aparente a partidei de vânătoare pentru prinţ a fost realizată în mare grabă.

“România este privilegiată să fi putut oferi habitat pentru această specie emblemă situate în vârful piramidei trofice a zonei de climă temperate. Este nevoie de un plan naţional ambiţios care abordează ameninţările la adresa speciei şi care investeşte în măsuri de coexistenţă şi coadaptare. Ulterior, ţara se va putea promova drept capitala biodiversităţii Europei. Potenţialul pentru ecoturism este încă inegalabil. Este nevoie şi de câteva măsuri mai ferme. Când soluţia letală este singura rămasă, atunci ar trebui să fie prezent şi un jandarm şi un comisar de mediu. Împuşcarea ar trebui evitată, prioritizându-se tranchilizarea, urmată de eutanasie. Pentru a pune capac vânătorii de trofee, toţi urşii morţi vor trebui incineraţi, după ce se vor fi prelevat probe de ADN. La fel s-a făcut şi cu fildeşul elefanţilor pentru a salva această specie”, a concluzionat Păun, specialist în ecologie şi ecoturism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură