Africa a devenit o "victimă colaterală" a conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Refugiati somalezi in tabara de la Doolow, sud vestul Somaliei, regiune lovita de insurgenta musulmana si foamete
Refugiati somalezi in tabara de la Doolow, sud vestul Somaliei, regiune lovita de insurgenta musulmana si foamete (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)

Africa a devenit o "victimă colaterală" a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, au declarat înalt oficiali ai Uniunii Africane şi ai Naţiunilor Unite în mesajele de Ziua Africii, relatează Al Jazeera.

În fiecare an, 25 mai este marcată ca Ziua Africii. La 25 mai 1963 a fost fondată Organizaţia Unităţii Africane (OUA), iar în iulie 2002 a devenit Uniunea Africană. Anul acesta celebrarea a fost marcată de îngrijorări.

"Africa a devenit victima colaterală a unui conflict îndepărtat, cel dintre Rusia şi Ucraina", a declarat Moussa Faki Mahamat, preşedintele Comisiei Uniunii Africane. "Prin perturbarea profundă a echilibrului geopolitic şi geostrategic global fragil, a aruncat, de asemenea, o lumină dură asupra fragilităţii structurale a economiilor noastre.

Semnul cel mai emblematic al acestor fragilităţi este criza alimentară ca urmare a tulburărilor climatice, criza sanitară a COVID-19, amplificată astăzi de conflictul din Ucraina", a afirmat el, adăugând: "Această criză se caracterizează printr-o scădere a ofertei mondiale de produse agricole şi o inflaţie galopantă a preţurilor alimentelor."

Milioane de oameni din Africa, care are o populaţie estimată la 1,3 miliarde de locuitori, au fost împinşi în sărăcie extremă de pandemia COVID-19. Iar acum, continentul a fost lovit din plin de creşterea costurilor alimentelor, cauzată în parte de întreruperile legate de război.

Rusia şi Ucraina produc aproximativ o treime din grâul şi orzul la nivel mondial şi două treimi din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui folosit pentru gătit. Conflictul a afectat infrastructura maritimă şi agricolă a Ucrainei, iar acest lucru ar putea limita producţia agricolă a acestei ţări timp de mai mulţi ani.

Mahamat a declarat că Africa rămâne implicată într-o luptă neîncetată împotriva "terorismului, a extremismului violent şi a criminalităţii transnaţionale - traficul de persoane, de droguri şi de arme".

Declaraţia preşedintelui UA vine chiar în momentul în care organismul începe un summit de trei zile în Guineea Ecuatorială.

La rândul său, şeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că "războiul din Ucraina creează o furtună perfectă pentru ţările în curs de dezvoltare, în special în Africa".

"Această criză are ca rezultat o creştere vertiginoasă a costurilor pentru alimente, energie şi îngrăşăminte, cu consecinţe devastatoare asupra sistemelor de nutriţie şi alimentare, făcând în acelaşi timp şi mai dificilă pentru continent mobilizarea resurselor financiare necesare pentru a investi în populaţia sa", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe