"Afară din NATO!" - Proteste ale turcilor după ce Joe Biden a recunoscut genocidul armean

Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei. (Captură Foto)

La scurt timp după controversata declaraţie a lui Joe Biden privind genocidul armean, sâmbătă, în care locatarul Casei Albe a devenit primul preşedinte SUA care a schimbat politica privitoare la recunoaşterea oficială de către Washington a masacrului a peste un milion de armeni din Asia Mică la începutul secolului al XX-lea, ambasada SUA la Ankara a anunţat închiderea tuturor consulatelor americane luni şi marţi ca măsură de siguranţă.

După cum era de aşteptat, în diverse zone din Turcia au apărut proteste anti-americane, în general în proximitatea bazelor militare americane, inclusiv în afara bazei aeriene Incirlik din Turcia.

La porţile bazei Incirlik, una dintre cele mai importante din Orientul Mijlociu, a fost observat un grup de protestatari care denunţau „minciuna” genocidului armean şi cereau militarilor americani prezenţi în bază „să plece acasă!” şi să „iasă din Turcia!”

Citiți și Unităţi de luptă americane în stare de alertă ridicată după încercuirea bazei aeriene de la Incirlik

Un astfel de spectacol în afara bazei NATO majore din Turcia este rar.

Conform unei descrieri a demonstraţiei făcute de siteul Military.com:

Câteva zeci de protestatari cu bannere şi lozinci s-au strâns în faţa bazei. „Genocidul este o minciună, este un plan american”, au spus ei. De asemenea, demonstranţii au cerut încetarea utilizării de către armata americană a bazei aeriene Incirlik din sudul Turciei, strigând: „Soldaţi americani, plecaţi din Turcia!”

Alte rapoarte ale presei internaţionale au menţionat că unii dintre manifestanţi purtau pancarde care îndemnau Turcia să „părăsească NATO” ...

Protestul a fost organizat de o aripă locală a Uniunii Tinerilor din Turcia (TGB), care numesc recunoaşterea genocidului de către Joe Biden „ilegală şi nulă din punct de vedere legal”.

Citiți și Turcia blochează din nou accesul la baza aeriană NATO din Incirlik

În prezent, o recomandare postată pe siteul Ambasadei SUA din Turcia cere americanilor să evite protestele în curs sau orice zonă din jurul clădirilor guvernului SUA din ţară.

„Cetăţenii americani sunt sfătuiţi să evite zonele din jurul clădirilor guvernamentale americane şi să manifeste o prudenţă sporită în locurile în care se pot aduna americani sau străini”, se spune în document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe