Aerul pe care-l respirăm. Cantitate uriaşă de gunoaie descoperite cu drona într-o zonă unde se fac arderi ilegale

Gunoaie la Sintesti
Gunoaie la Sintesti (Facebook)

În zona Sinteşti, Ilfov - la doar câtiva kilometri de extrem de poluatul Bucureşti - au fost descoperite tone de deşeuri cu ajutorul unei drone. Garda de Mediu a intervenit şi a dat 12 amenzi de 350.000 de lei. Totodată, s-au confiscat 12 tone de metal şi trei tone de cauciucuri, informează preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma.

Thuma mai transmite că zonele în care există suspiciuni de arderi ilegale vor fi monitorizate, în continuare, cu drona.

"Consiliul Judeţean Ilfov a aprobat, în şedinţă, un protocol de cooperare cu Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Ilfov, potrivit căruia zonele în care avem suspiciuni că există arderi ilegale vor fi monitorizate cu drona. Au fost şi sunt multe sesizări care indică poluare excesivă în anumite zone din Ilfov. Drona Consiliului Judeţean Ilfov ne permite să indicăm, în timp real, curţile sau zonele în care se ard deşeuri necontrolat.

Ieri a fost o acţiune amplă de control în Sinteşti, Ilfov. S-au dat 12 amenzi în valoare totală de 350.000 de lei. Totodată, s-au confiscat 12 tone de metal şi trei tone de cauciucuri.

Voi avea des întâlniri cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, Jandarmeriei Române, Poliţiei Române şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov pe această temă. Imaginea pe care o vedeţi mai jos este surprinsă de drona Consiliului Judeţean Ilfov. Îmi doresc ca ilfovenii să respire aer curat, să trăiască într-un mediu sănătos", scrie pe Facebook oficialul ilfovean.

Bilanţul descinderii la Sinteşti

La rândul său, Garda de Mediu informează că cea mai importantă "captură" a descinderii a fost un autocar parţial dezmembrat, descoperit într-o curte. Pe lângă acesta, au fost confiscate, însă, mai multe tone de metale feroase, printre care şi un cuptor rotativ pentru topire, precum şi 500 kg de materiale neferoase şi peste 3 tone de anvelope pregătite pentru incendiere pe câmpurile din imediata vecinătate a localităţii.

Redăm comunicatul Gărzii de Mediu

"Bilanţul descinderii de astăzi, din Sinteşti, Ilfov. Cea mai mare 'captură': un autocar

Garda de Mediu (GNM), Jandarmeria, Poliţia, Consiliul Judeţean Ilfov şi Enel au organizat, azi, o nouă descindere de amploare în Sinteşti, judeţul Ilfov, localitate devenită polul incendierilor ilegale, al dezmembrărilor de maşini şi al afacerilor cu deşeuri feroase. Dis-de-dimineaţă, peste 120 de reprezentanţi ai organelor de ordine şi de control au luat cu asalt localitatea, în încercarea de a opri arderile şi infracţionalitatea economică. Au fost aplicate 12 amenzi în valoare de 350.000 de lei şi patru sancţiuni complementare de interzicere a activităţii (pentru persoane fizice) fiind confiscate peste 12 tone de metal şi 3 tone de cauciucuri.

Sinteşti e localitatea în care se dezmembrează toate categoriile de autovehicule, de la maşini de mici dimensiuni până la autocare, aşa că aproape fiecare curte arată ca un centru de colectare a fierului, dar nimeni 'nu ştie' exact unde sunt actele de proprietate pentru terenurile sau mărfurile deţinute.

'Aici, toată lumea cumpără şi vinde pe persoană fizică, fără nici o problemă şi profită de faptul că legislaţia actuală nu le permite autorităţilor să confişte mărfurile de pe terenurile private, chiar dacă sunt bunuri furate sau fără acte de provenienţă. Aici se fac dezmembrări în aproape fiecare curte şi nimeni nu răspunde pentru scurgerea uleiului de pe sol sau activitatea neautorizată. Le dăm amenzi, confiscăm ce e pe domeniul public, apoi ei o iau de la capăt cu toate ilegalităţile. Azi, echipele mixte de control au ajuns în zonă, de la primele ore ale dimineţii, şi după o supraveghere a întregii zone, cu drona Consiliului Judeţean Ilfov, au descins în mai multe puncte importante din localitate, din care pleacă cele mai multe din deşeurile incendiate pe câmpuri', a declarat Comisarul General al GNM, Mărioara Gătej.

Cea mai importantă 'captură' a fost un autocar parţial dezmembrat, decoperit într-o curte. Pe lângă acesta, au fost confiscate, însă, mai multe tone de metale feroase, printre care şi un cuptor rotativ pentru topire, precum şi 500 kg de materiale neferoase şi peste 3 tone de anvelope pregătite pentru incendiere pe câmpurile din imediata vecinătate a localităţii. Nu mai puţin de patru utilaje de mare tonaj ale REMAT au asigurat transportul materialelor confiscate, către platformele de depozitare autorizate.

Controalele echipelor mixte vor continua, şi în perioada următoare, pentru a descuraja arderile ilegale, fie că acestea vizează obţinerea metalului din diverse materiale, fie că sunt doar un gest prin care localnicii îşi arată nemulţumirea faţă de acţiunile echipelor de ordine şi control".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură