Activişti de mediu se încătuşează în faţa gigantului TotalEnergies. Cer ieşirea companiei din Rusia din cauza invaziei

Protest în faţa sediului companiei TotalEnergies, în Paris, 25 mai 2022
Protest în faţa sediului companiei TotalEnergies, în Paris, 25 mai 2022

Peste 250 activişti de mediu au încercat să blocheze, miercuri, adunarea generală anuală a gigantului petrolier TotalEnergies în centrul Parisului, protestând împotriva politicilor climatice ale companiei energetice şi a prezenţei sale continue în Rusia după invazia din Ucraina, relatează Radio France Internaţionale.

Dar, cu toate acestea, investitorii Total au aprobat cu 88,89% o rezoluţie controversată a acţionarilor.

Protestatarii din ONG-urile Greenpeace, Friends of the Earth şi Alternatiba s-au încătuşat între ei şi au împiedicat accesul acţionarilor în clădire, susţinând că TotalEnergies nu face suficient pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

În imaginile video postate pe reţelele sociale se poate vedea cum forţele de ordine încearcă să disperseze manifestanţii.

Protestul a fost în mare parte paşnic, dar au existat şi episoade mai violente cu îmbrâncituri între poliţişti şi protestatari.

“Nu mai este posibil ca vechea lume să se întâlnească cu seninătate pentru a valida proiecte distructive pentru climă, drepturile omului şi pace”, a transmis pe Twitter filiala franceză a organizaţiei Friends of the Earth.

De asemenea, activiştii au desfăşurat un banner lung de cinci metri pe care scria “Fără retragere, fără adunare generală”, o referire la prezenţa gigantului energetic în Rusia, unde derulează proiecte de extracţie a gazelor lichefiate.

Un purtător de cuvânt al Greenpeace Franţa a declarat acţionarilor şi presei care se aflau în afara sălii de şedinţă că activiştii au cerut încetarea noilor proiecte de petrol şi gaze şi retragerea grupului din Rusia.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe