Acţiunile Evergrande pică la redeschiderea tranzacţionării, joi. Vânzările imobiliare chineze cad 97% pe măsură ce pieţele se pregătesc de o avalanşă de defaulturi în China

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

După săptămâni în care tranzacţionarea de acţiuni a gigantului Evergrande a fost oprită - în ultima zi a lunii septembrie -, joi a fost reluată tranzacţionarea de acţiuni ale celui mai insolvabil dezvoltator imobiliar din China, Evergrande.

Ca urmare, acţiunile Evergrande au scăzut cu până la 14,2% după ce dezvoltatorul a încercat, fără succes, să vândă o participaţie de control în sectorul de administrare a proprietăţilor.

Prăbuşirea negocierilor pentru vânzarea pachetului de 50,1% de la Evergrande Property Services către Hopson Development Holdings pentru 20,04 miliarde de dolari HK (2,58 miliarde USD), dezvăluit într-un depozit de schimb miercuri seară, a crescut şansele ca Evergrande să fie în default pentru obligaţiunile offshore în acest weekend, când expiră perioada de graţie de 30 de zile.

Evergrande a mai indicat că nu a făcut progrese nici în ceea ce priveşte vânzările de alte active.

„Nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ în vânzarea activelor grupului”, a declarat Evergrande.

„Având în vedere dificultăţile, provocările şi incertitudinile în îmbunătăţirea lichidităţii sale, nu există nicio garanţie că grupul îşi va putea îndeplini obligaţiile financiare”.

Acţiunile celui mai îndatorat dezvoltator din lume au scăzut joi până la 2,53 USD, faţă de închiderea anterioară de 2,95 USD.

Separat, Evergrande Property Services a scăzut cu până la 10,2% înainte de a închide cu 8%, în timp ce Hopson a câştigat 7,6%.

De la sfârşitul lunii septembrie, Evergrande nu a reuşit să plătească bonduri în valoare de 277 milioane USD. Acţiunile şi obligaţiunile sale au pierdut 80% din valoarea lor anul acesta. Problemele gigantului Evergrande au zguduit pieţele globale, în timp ce investitorii se străduiesc să evalueze consecinţele unei posibile prăbuşiri a companiei şi se îngrijorează de sănătatea generală a pieţei imobiliare chineze.

După cum notează Nikkei, Evergrande rămâne rapid fără lichiditate şi a sperat să treacă de ultima criză prin vânzarea de active, atragerea investitorilor şi creşterea vânzărilor. Dar eşuează în toate cele trei obiective şi a ratat plăţi către bănci, creditori de retail, contractori, deţinători de obligaţiuni şi furnizori, ceea ce a dus la suspendarea a mai mult de jumătate din cele 800 de proiecte de dezvoltare aflate în derulare.

Înrăutăţind lucrurile, operaţiunile companiei sunt efectiv îngheţate, vânzările imobiliare scăzând cu aproximativ 97% în timpul sezonului de vârf pentru cumpărarea de case. Vânzările contractuale, sursa cheie de lichiditate, au scăzut la 3,65 miliarde de yuani (571 milioane USD) în perioada 1 septembrie - 20 octombrie, a anunţat compania, miercuri. Aceasta, comparativ cu peste 142 de miliarde de yuani în vânzări în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Autorităţile chineze au refuzat să salveze compania, mulţumindu-se să declare că riscurile de răspândire a problemelor pot fi limitate.

În speranţa de a atenua preocupările locale tot mai mari cu privire la un „Moment Lehman al Chinei”, vicepremierul Liu He a declarat miercuri la un forum de la Beijing că riscurile generate de Evergrande sunt controlabile şi că cererile rezonabile de capital din partea companiilor imobiliare sunt îndeplinite, a raportat Bloomberg. Săptămâna trecută, guvernatorul Yi Gang al Băncii Populare din China a spus practic acelaşi lucru.

Cu toate acestea, necazurile gigantului Evergrande şi plăţile ratate de competitorii săi mai mici au stârnit temeri de contagiune în sistemul financiar chinez cu un volum de 50 de trilioane USD în ultimele săptămâni, unde randamentele obligaţiunilor s-au apropiat recent de maximele istorice.

Luna trecută, S&P a estimat că dezvoltatorii pe care îi evaluează urmează să răscumpere 480 de miliarde de yuani în obligaţiuni interne şi offshore în următorul an, egal cu aproape un sfert din rezervele lor de numerar. Prima mare scadenţă va avea loc în ianuarie, cu aproximativ 6,2 miliarde USD în obligaţiuni offshore care urmează să fie rambursate, potrivit agenţiei de brokeraj CGS-CIMB.

Companiile cu cele mai slabe bilanţuri au fost zdrobite de creşterea costurilor împrumuturilor, fenomen care se intensifică în această lună pe măsură ce facturile devin scadente. Cel puţin trei dezvoltatori chinezi au intrat în incapacitate de plată în octombrie, unul s-ar putea lupta să plătească dobânzi datorate vineri, iar altul nu a reuşit să obţină o prelungire de trei luni a unui împrumut la o bancă, cu o scadenţă luni.

După cum notează Bloomberg, sectorul imobiliar al Chinei reprezintă aproape jumătate din datoria mondială exprimată în dolari, cu randamente speculative depăşind 20% la începutul acestei luni - maximul din ultimii zece ani. Pe măsură ce autorităţile de la Beijing încearcă să dezamorseze hazardul moral şi să reducă îndatorarea economiei, unor companii li se permite să eşueze atâta timp cât nu există consecinţe haotice în sistemul financiar mai larg.

Sectorul dezvoltatorilor din China este sursa a 36% din valoarea record de 175 de miliarde de yuani (27,1 miliarde USD) în obligaţiuni locale corporative din acest an, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Randamentele obligaţiunilor debitorilor chinezi evaluate în dolari sunt aproape de 17%, cel mai mare din ultimii zece ani. Un număr de bonduri se tranzacţionează la niveluri care sugerează un risc substanţial de neplată.

Dezvoltatorii mai mici, cum ar fi Sinic Holdings şi Fantasia Holdings Group, sunt deja în default, în timp ce alţii se străduiesc să plătească.

Miercuri seara, Modern Land a declarat că va abandona o propunere de extindere a rambursării unei obligaţiuni de 250 de milioane USD cu trei luni, în ciuda provocărilor continue de lichiditate, apoi joi dimineaţă a oprit tranzacţionarea acţiunilor sale în aşteptarea unui nou anunţ.

Un alt domino ar putea cădea vineri, când Kaisa Group Holdings urmează să plătească 35,9 milioane USD dobândă pentru un bond în dolari. Investitorii stabilesc preţuri pentru o probabilitate mare de neplată, bondul tranzacţionând la mai puţin de 40% din valoarea nominală, după ce compania a anulat întâlnirile cu investitori, programate să aibă loc săptămâna aceasta. Moody's Investors Service a retrogradat firma la B2 de la B1.

Oricât de rele ar fi veştile pentru companiile cu probleme, cel mai mare test de refinanţare nu este luna aceasta. Cincisprezece dintre cele mai stresate firme imobiliare din China vor avea o scadenţă de 5,2 miliarde USD în ianuarie, conform calculelor Citigroup Inc. Aceasta este mai mult de dublu faţă de suma datorată în octombrie.

„A spune că China HY (high yield) -- în special sectorul imobiliar China HY -- are un an dificil ar fi o subestimare”, a scris Kelvin Pang, strateg de credit al Morgan Stanley, într-o notă din 18 octombrie. „2021 se transforma într-un test uriaş pentru clasa de active”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie