Acord politic USR-PNL: 16 măsuri prioritare şi criterii de integritate pentru Guvernul Orban [DOCUMENT]

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

USR şi PNL au ajuns, marţi, în prinicpiu la un acord politic în vederea susţinerii Guvernului Orban la vot în Parlament. Documentul, publicat de USR, cuprinde 16 măsuri prioritare şi criterii de integritate pentru pentru noul Executiv. Discuţiile despre alegerile anticipate pe care insistă USR ar urma să continue după prezidenţialele, respectiv după adoptarea bugetului.

"Am avut cea de-a doua rundă de consultări cu premierul desemnat şi delegaţia PNL. USR consideră că soluţia corectă - discutată şi cu preşedintele şi cu premierul desemnat - este cea a alegerilor anticipate. Preşedintele României a decis, însă, că acestea nu sunt o soluţie în acest moment. Am încercat apoi să verificăm dacă există o majoritate pentru susţinerea propunerii de premier şi pentru susţinerea Guvernului. Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament a dovedit că nu există această majoritate", a declarat preşedintele USR Dan Barna, într-o conferinţă de presă după negocieri.

Prezidenţiabilul USR a precizat că a venit la aceste consultări cu o propunere de acord politic în care a introdus priorităţile şi aspectele foarte importante pe care partidul său le consideră "ca fiind necesare să existe în agenda acestui guvern".

"Şi, tocmai pentru că nu avem perspectiva prezentă a alegerilor anticipate şi preşedintele nu a dorit lucrul acesta, am solicitat în propunerea aceasta de acord să fie foarte clar că obiectivul alegeri anticipate trebuie să rămână pe masă ca un obiectiv care să urmeze în termen scurt după alegerile prezidenţiale şi după adoptarea bugetului. Premierul desemnat Orban a fost de acord şi există referire expresă în acest acord politic", a punctat Barna.

Şeful USR a precizat că există patru calupuri de "priorităţi şi obiective pe care noi le-am pus în discuţie" şi că la finalul întâlnirii s-a ajuns la un acord, deşi "mai sunt necesare câteva formulări asupra cărora vom cădea de acord în zilele următoare".

În plus, Barna a subliniat că probabil "spre finalul săptămânii vom vedea şi lista guvernului şi vom lua o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern".

În ceea ce priveşte priorităţile pe justiţie menţionate în acordul politic la care au ajuns USR şi PNL, Barna a declarat că acestea vizează "recursul compensatoriu, desfiinţarea secţiei speciale [de anchetare a magistraţilor - n.r.] şi renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor".

"Şi, bineînţeles, Iniţiativa Fără Penali, cu o completare privind şi Iniţiativa Comună USR-PNL rezultată din referendum", a adăugat liderul USR.

"În ceea ce priveşte legislaţia electorală, sunt alte patru priorităţi. Vorbim de votul în două tururi pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene; reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri; corecta reprezentare a diasporei în Parlamentul României; şi scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate", a mai afirmat Barna.

De asemenea, un alt subiect discutat a fost componenta economică, Barna precizând că s-a vorbit despre "repararea efectelor Ordonanţei 114", urmând "să mai discutăm pe modalitatea de abordare a subiectului pensiilor speciale, vom conveni în următoarele 2 zile care va fi formula care se va reflecta în acordul politic".

Cu privire la componenta de mediu, au fost discutate subiectul Roşia Montană şi demararea procedurilor ca Roşia Montană să devină un sit UNESCO, dar şi finalizarea şi dezvoltarea aplicaţiei Radarul Pădurilor. De asemenea, monitorizarea calităţii aerului a fost un alt punct de pe agenda discuţiilor.

În plus, Barna a susţinut că "premierul desemnat a fost de acord să existe o consultare cu partidele la nivelul Parlamentului asupra persoanei care va reprezenta România în calitate de viitor comisar european".

Nu în ultimul rând, USR a propus PNL ca ambele partide să susţină măsuri privind profesionalizarea administraţiei prin eliminarea provizoratului şi numirilor politice în funcţii publice de conducere, inclusiv în Educaţie, concursuri organizate transparent, guvernanţă corporativă reală pentru companiile de stat.

Redăm mai jos varianta de acord politic propusă de USR:

Uniunea Salvaţi România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de preşedinte şi Partidul Naţional Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de preşedinte încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

Se angajează să implementeze recomandările MCV şi să pună în acord legile Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiţie. Următoarele obiective sunt prioritare şi vor fi susţinute cu toate forţele şi pe toate căile avute la dispoziţie:

Abrogarea Legii recursului compensatoriu

Desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

Renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020

Adoptarea iniţiativei cetăţeneşti Fără Penali în Funcţii Publice

Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislaţiei electorale care contribuie la întărirea democraţiei:

Revenirea la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot în 2 tururi

Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri

Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României

Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

Următoarele măsuri şi principii economice sunt prioritare şi vor fi susţinute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepţia facilităţilor pentru domeniul construcţiilor.

Desfiinţarea pensiilor speciale (pensii de serviciu şi îndemnizaţii pentru limita de vârstă) şi plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.

Nu se vor creşte taxe şi impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.

Prioritizarea investiţiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi şi căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea şi gestionarea deşeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu şi patrimoniu vor fi susţinute cu prioritate:

Reluarea procesului de includere a Roşiei Montane în UNESCO.

Finalizarea şi operaţionalizarea aplicaţiei​ Inspectorului Pădurii şi a SUMAL şi finanţarea Inventarului Forestier Naţional ciclul 3.

Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate şi reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri

Demararea proiectului de reparare şi de extindere a reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului

Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă şi integră, nominalizată în urma consultării partidelor şi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cele două partide se angajează să susţină măsuri privind profesionalizarea administraţiei, precum eliminarea provizoratului şi numirilor politice în funcţii publice de conducere, inclusiv în Educaţie, concursuri organizate transparent, guvernanţă corporativă reală pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, nu au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual şi care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR şi PNL susţin că soluţia cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate şi vor relua după alegerile prezidenţiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban.