Academia Rusă de Ştiinţe: medicina homeopatică “pericol pentru sănătate”

Au început demersurile pentru a stopa practicarea acestei forme a medicinei alternative
(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Academia Rusă de Ştiinţe (RAS) a etichetat medicina homeopatică “un pericol pentru sănătate”. Organizaţia cere acum Ministerului Sănătăţii din Rusia să abandoneze practicarea medicinii homeopatice în spitalele guvernamentale, informează luni RBC.

O comisie RAS a descoperit că anumiţi pacienţi refuzau medicina standard în favoarea tratamentelor homeopatice, punându-şi vieţile în pericol şi a încercat să stăvilească fenomenul.

Evoluţia survine pe un fond de creştere al infracţionalităţii în ceea ce priveşte medicamentele de pe piaţa neagră. Comisia a avertizat de asemenea că anumite pastile homeopatice fără licenţă conţin substanţe toxice.

Principiile homeopatiei contravin legilor chimice, fizice şi biologice cunoscute, iar testele ştiinţifice efectuate pentru a dovedi eficienţa acestui sistem au eşuat”, susţine comisia în raportul acesteia.

Măsura face parte dintr-o campanie ostilă, în creştere, împotriva medicinei homeopatice în Rusia.

Luna trecută, "studenţii" de la Prima Universitate de Stat de Medicină din Moscova, au depus o petiţie pentru a interzice predarea principiilor homeopatice în şcolile medicale.

Serviciul Vamal Federal al Rusiei a introdus de asemenea reguli noi în noiembrie 2016, forţând producătorii să demonstreze eficacitatea oricărui produs homeopatic pe care doresc să îl vândă.