"Abuzurile şi violenţele contra protestatarilor trebuie să înceteze" - Noua lege a adunărilor publice, pe masa Parlamentului

Jandarmi la protestul din 10 august
Jandarmi la protestul din 10 august (Passport Production)

Deputatul USR-PLUS Mihai Poliţeanu a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, că Legea adunărilor publice va ajunge în curând la Camera Deputaţilor, după ce a trecut tacit de Senat. Proiectul de lege, care amendează forma anterioară, a fost scris în colaborare cu un grup de 15 ONG-uri, printre care CeRe, Active Watch, Centrul pentru Inovare Publică sau Greenpeace.

"Nu doar eu, ci şi alţi colegi parlamentari USR PLUS, precum Cătălin Teniţă sau Silvia Dinică, suntem interesaţi să ducem la bun sfârşit acest proiect de lege care să asigure exercitarea deplină a drepturilor constituţionale de libertate a întrunirilor şi de liberă exprimare. Abuzurile din ultimii 30 de ani, dar în special din perioada 2017-2019, care au culminat cu violenţele instituţiilor statului asupra protestatarilor anticorupţie în 10 august 2018, trebuie să înceteze şi, în caz contrar, să atragă consecinţe asupra celor care abuzează de putere politică şi instituţională", a declarat Poliţeanu.

Şeful USR Prahova a anunţat că săptămânile care vor urma le va dedica discuţiilor cu ONG-uri, dar şi cu alţi politicieni "care cred în drepturi şi libertăţi cetăţeneşti", pentru a ajunge la o formă cât mai bună a legii.

"Foto (libertatea.ro): Protest anticorupţie din Parlament, la care am participat şi eu - 20 iunie 2018. Toţi participanţii la protest am fost amendaţi. Toţi am infirmat amenzile în instanţă, judecătorii considerând că amenzile au fost abuzive şi nelegale", a adăugat Poliţeanu, prezentând imaginea de mai jos.

Protest la Parlament
Protest la Parlament (libertatea.ro)