A ieşit pe dos: Recruţii din închisorile lui Putin scapă de sub control

(theins.ru)

Planul Rusiei de a folosi deţinuţi eliberaţi din închisori în războiul său împotriva Ucrainei se transformă rapid într-o criză, deoarece liderii militari pierd controlul asupra acestora, scrie The Daily Beast.

Aproximativ 20 de deţinuţi înarmaţi au fugit de pe linia frontului din Doneţkul ocupat în ultimele zile, iar armata rusă a fost nevoită să lanseze o vânătoare de oameni pentru a pune mâna pe propriii soldaţi, a declarat joi Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Trei dintre "fugari" au fost ucişi în timpul căutărilor care au urmat, au precizat autorităţile ucrainene, care notează ironic: "Bate-i pe ai tăi, ca să le fie frică celorlalţi, aşa cum se spune".

Se pare că vânătoarea era încă în desfăşurare pentru ceilalţi deţinuţi fugari. Vestea vine la doar două zile după ce un presupus dezertor rus care fugea de pe câmpul de luptă din Donbasul ocupat de Ucraina a trecut graniţa în Rusia înainte de a deschide focul şi de a răni doi ofiţeri de poliţie. Surse media independente l-au identificat pe atacator ca fiind un deţinut recrutat pentru a lupta în război.

În timp ce mulţi experţi au văzut de la bun început schema de recrutare din închisori drept ceea ce era - o modalitate convenabilă de a alimenta trupele Rusiei cu carne de tun, se pare că mulţi dintre deţinuţi n-au fost deloc mulţumiţi cu rolul de pioni de sacrificiu.

Execuţia publică cu barosul a dezertorului Evgheni Nujin, luna trecută, nu a ajutat cu siguranţă la îmbunătăţirea situaţiei, indiferent cât de mult le-a spus Evgheni Prigojin, şeful Wagner, creierul din spatele schemei de recrutare din închisoare, deţinuţilor că vor rămâne în istorie ca "eroi".

Acum, deţinuţii ruşi spun că au avut loc şi alte execuţii împotriva celor bănuiţi că au "trădat" gruparea de mercenari - şi viitorilor recruţi li se arată videoclipuri cu acestea.

Un deţinut de la o colonie penală din Orientul Îndepărtat a declarat pentru BBC că recrutorii Wagner au arătat videoclipuri cu execuţii deţinuţilor în sala de recreere a unităţii.

Acesta a relatat că într-un videoclip difuzat pentru un grup de deţinuţi care şi-au exprimat interesul de a se alătura grupării Wagner, un bărbat spune în faţa camerei: "'E sunt un trădător şi o căţea, mi-am abandonat camarazii pe linia frontului', după care este împuşcat în ceafă".

Un alt deţinut dintr-o altă colonie a declarat pentru BBC că i s-a mai arătat o altă înregistrare video în care o persoană era spânzurată de o grindă de fier.

Surse apropiate de Wagner au fost citate spunând la BBC că au avut loc cel puţin trei astfel de execuţii, iar una dintre ele le-a numit "videoclipuri de antrenament".

Olga Romanova, şefa grupului pentru drepturile omului Russia Behind Bars, a declarat că deţinuţii au raportat câteva zeci de execuţii extrajudiciare ale prizonierilor aruncaţi în război.

De asemenea, deţinuţii ruşi capturaţi de Ucraina ar fi început acum să implore să nu fie predaţi Rusiei în cadrul oricărui schimb de prizonieri, de teamă că vor fi executaţi la fel ca Nujin.

Un deţinut care s-a înrolat pentru a lupta pentru Wagner în Ucraina şi care a fost ulterior capturat de partea ucraineană a fost văzut într-un videoclip în care implora să nu fie trimis înapoi.

Identificat de publicaţia rusă independentă Verstka drept Alexander Bolcev, acesta a declarat unui jurnalist ucrainean: "Nu vreau să fiu parte a unui schimb de prizonieri, pentru că mă vor ucide imediat. Ştiu că mă vor ucide".

Una dintre rudele sale de sex feminin a declarat acelaşi lucru pentru BBC: "Este bine că este în viaţă, dar îl vor preda, cu siguranţă va fi ucis."

Experţii spun, de asemenea, că recrutarea din închisoare s-ar putea dovedi a fi o "catastrofă" pentru ruşii obişnuiţi.

"Situaţia socială din ţară ar putea avea serios de suferit după ce aceşti prizonieri se vor întoarce din zona de război şi li se vor reduce pedepsele sau vor fi eliberaţi pentru "ispăşirea" crimelor lor prin vărsare de sânge", a declarat pentru iStories Alexander Kovalenko, un expert militar ucrainean.

"Şi se vor întoarce nu doar cu bagajul crimelor comise în Rusia şi Ucraina, ci şi cu tulburări de stres post-traumatic, pe care niciun psiholog nu le va trata".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne