A fost Rusia afectată de sancţiunile UE de când a invadat Ucraina? Borrell: Răspunsul este simplu. Da

Josep Borrell
Josep Borrell (Olivier Hoslet/Pool/AFP via Getty Images)

Sunt utile sancţiunile împotriva Rusiei? Da, ele îl lovesc deja puternic pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe complicii săi, iar efectele lor asupra economiei ruseşti vor creşte în timp. De când Rusia a încălcat în mod deliberat dreptul internaţional prin invadarea Ucrainei, UE a adoptat şase pachete de sancţiuni împotriva Moscovei, susţine Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, într-o analiză pentru The Independent.

Măsurile UE vizează în prezent aproape 1 200 de persoane şi 98 de entităţi din Rusia, precum şi un număr semnificativ de sectoare ale economiei ruseşti.

“Unii s-ar putea întreba dacă aceste sancţiuni au cu adevărat un impact asupra economiei ruseşti? Răspunsul este simplu: da. Deşi Rusia exportă o mulţime de materii prime, nu are de asemenea altă opţiune decât să importe multe produse cu valoare adăugată mare pe care nu le fabrică. Pentru toate tehnologiile avansate, ea depinde în proporţie de 45% de Europa şi 21% de Statele Unite, faţă de doar 11% de China”, a precizat oficialul UE.

În domeniul militar, sancţiunile limitează capacitatea Rusiei de a produce rachete de precizie, cum ar fi Iskander sau KH 101. De asemenea, aproape toţi producătorii auto străini au decis să se retragă din Rusia, iar puţinele maşini fabricate de producătorii ruşi vor fi vândute fără airbaguri sau transmisie automată.

“Industria sa petrolieră suferă nu numai din cauza plecării operatorilor străini, ci şi din cauza dificultăţii de a accesa tehnologii avansate, cum ar fi forajul orizontal. Capacitatea industriei ruseşti de a pune în funcţiune noi sonde va fi probabil limitată. În cele din urmă, pentru a menţine traficul aerian, Rusia va trebui să retragă din circulaţie majoritatea aeronavelor sale pentru a recupera piesele de schimb necesare pentru că celelalte să poată zbura. La toate acestea se adaugă pierderea accesului la pieţele financiare, deconectarea de la principalele reţele de cercetare la nivel mondial şi un masiv exod de creiere”, a continua Borrell.

Potrivit oficialului UE, până la sfârşitul acestui an, “vom fi redus importurile de petrol rusesc cu 90% şi ne reducem rapid importurile de gaze”, adăugând că aceste decizii eliberează treptat blocul de o dependenţă care “ne-a inhibat mult timp opţiunile politice în faţa agresivităţii lui Vladimir Putin”.

“Desigur, renunţarea atât de rapidă la energia rusească creează, de asemenea, dificultăţi serioase pentru oameni şi industrii. Dar acesta este preţul pe care trebuie să îl plătim pentru apărarea democraţiilor noastre şi a dreptului internaţional, iar noi luăm măsurile necesare pentru a face faţă acestor probleme în deplină solidaritate”, a adăugat Borrell.

În ceea ce priveşte alternativa oferită de China pentru economia rusă, aceasta rămâne în realitate limitată, mai ales în cazul produselor de înaltă tehnologie. Până în prezent, guvernul chinez, care este foarte dependent de exporturile sale către ţările dezvoltate, nu a ajutat Rusia să ocolească sancţiunile occidentale. Exporturile chinezeşti către Rusia au scăzut în acelaşi ritm cu cele ale ţărilor occidentale.

Îl vor determina aceste efecte semnificative şi în creştere pe Vladimir Putin să-şi modifice calculele strategice? Probabil că nu în viitorul imediat, este de părere Borrell, adăugând: “Acţiunile sale nu sunt ghidate în primul rând de logica economică. Cu toate acestea, forţându-l să aleagă între unt sau arme, sancţiunile îl închid într-o menghină care se strânge treptat”.

Aceste sancţiuni nu vizează sub nicio formă exporturile ruseşti de grâu sau de îngrăşăminte, în timp ce Ucraina este împiedicată să îşi exporte grâul din cauza blocadei din Marea Neagră şi a distrugerilor cauzate de agresiunea rusă.

“Aşadar, este clar că responsabilitatea pentru criza costului alimentelor revine Rusiei, nu UE sau acestor sancţiuni”, a continuat oficialul.

Adevăratul răspuns la dificultăţile de pe pieţele energetice şi alimentare mondiale este sfârşitul războiului, susţine Borrell.

“Acest lucru nu poate fi realizat prin acceptarea diktatului rusesc, ci doar prin retragerea Rusiei din Ucraina. Respectarea integrităţii teritoriale a statelor şi neutilizarea forţei reprezintă baza întregului drept internaţional. Rusia le calcă în picioare cu nonşalanţă. Acceptarea unei astfel de încălcări ar deschide uşa legii junglei la scara globală”, a adăugat el.

Totodată, Borrell a mai afirmat:

“În faţa invaziei din Ucraina, am început să trecem de la intenţie la acţiune, arătând că, atunci când este provocată, Europa poate răspunde. Deoarece nu dorim să intrăm în război cu Rusia, sancţiunile economice se află acum în centrul acestui răspuns. Acestea încep deja să aibă efect şi vor avea şi mai mult efect în lunile următoare”.