Scriitoarea Herta Muller, despre cei de la PSD: Sunt nişte stalinişti care ne duc ţara înapoi în trecut

Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller.(arhivă)
Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller.(arhivă) (wikipedia.org)

Scriitoarea de origine română distinsă cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009, Herta Muller, care locuieşte Germania, a declarat recent, într-un interviu acordat cotidianului britanic "The Guardian", că Partidul Social Democrat nu este altceva decât un PCR reinventat, şi i-a acuzat totodată pe social-democraţi că aduc României regres.

Herta Muller a mai precizat că poliţia secretă a regimului ceauşist se află în continuare infiltrată în Serviciile Române de Informaţii.

Uniunea Europeană poartă o parte din vină, pentru că nu a luat măsurile care se impuneau pentru a eradica în totalitate regimul comunist din fostele state aflate sub influenţă sovietică, este de părere scriitoarea.

"Peste 40% din angajaţi au fost preluaţi de noul Serviciu Român de Informaţii. Iar restul au făcut miliarde din privatizări. Partidul comunist s-a reinventat şi are un nou nume - e vorba de Social Democraţii care se află acum la putere. Sunt nişte stalinişti care ne duc ţara înapoi în trecut", a declarat scriitoarea de origine română.

Herta Muller a povestit pentru ziarul britanic că avea 12 ani când Nicolae Ceauşescu a ajuns la putere, precum şi că s-a înscris în grupul dizidenţilor scriitori şi a studiat literatura germană şi română la universitatea din Timişoara, la începutul anilor '70.

Scriitoarea a dezvăluit totodată că a fost spionată în timpul regimului comunist chiar de către cea mai bună prietenă a sa.

Încă din 1988, din motive politice, Herta Muller a dorit să emigreze în Germania, însă putea face această cerere doar dacă avea o rudă în ţara respectivă. Un an mai târziu, odată cu căderea zidului Berlinului, scriitoarea a ajuns în Germania.

Herta Muller a mai dezvăluit că, deşi îl ura pe Ceauşescu, ea a plâns în ziua executării sale, în 1989.

"Am plâns toată ziua, mă simţeam uşurată, însă nu este uşor să vezi pe cineva că este împuşcat", a precizat aceasta.

Herta Muller a mai precizat că a obţinut cu greu dosarul său întocmit de Securitate şi că a fost şocată de ceea ce a citit acolo. La finalul interviului, scriitoarea a dezvăluit că existau transcrieri ale conversaţiilor sale telefonice şi că avea instalate microfoane în podeaua locuinţei sale.

Herta Muller despre Premiul Nobel pentru literatură: Este o catastrofă, chinezul Mo Yan celebrează cenzura.

Pe de altă parte, Herta Muller a declarat în urmă cu o săptămână că acordarea Premiului Nobel anul acesta scriitorului chinez Mo Yan este o „catastrofă", întrucât acesta „celebrează cenzura".

În opinia renumitei scriitoare, alegerea scriitorului Mo Yan ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în timp ce laureatul Nobelului pentru Pace, Liu Xiaobo, se află în închisoare în China, este „o palmă pe obrazul celor care luptă pentru democraţie şi pentru drepturile omului".

Herta Muller a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu acordat unei publicaţii din Suedia.