32 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor braşoveni. Orban: Suferinţele acestor eroi nu trebuie uitate

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a participat, vineri, la ceremonia depunerii de coroane în memoria participanţilor la revolta anticomunistă a muncitorilor braşoveni din 15 noiembrie 1987.

Cu acest prilej, premierul a reamintit că anii comunismului au fost o perioadă neagră a istoriei ţării noastre şi le-a cerut românilor să nu uite suferinţele prin care au trecut eroii ştiuţi sau neştiuţi ai luptei anticomuniste.

”Se împlinesc astăzi 32 de ani de la momentul Braşov 1987, când muncitorii de pe platforma industrială braşoveană au avut curajul să se unească spontan în stradă pentru a spune nu comunismului. Într-o perioadă neagră a istoriei noastre recente, în care orice formă de exprimare era înăbuşită şi aspru pedepsită de regimul totalitar, era pentru prima oară când nemulţumirile oamenilor prindeau glas şi au căpătat amploare, pe măsură ce şi alţi locuitori ai oraşului s-au alăturat protestului.

Cei care la 15 noiembrie 1987 şi-au strigat în stradă revolta, la Braşov, faţă de un regim care-i umilea şi îngenunchea pe români, au fost anchetaţi, condamnaţi, bătuţi, trimişi la muncă silnică, separaţi de cei dragi, iar pentru familiile lor a urmat calvarul. Încercarea autorităţilor comuniste de a ascunde adevărul despre această descătuşare a nemulţumirii unui întreg popor a fost însă în zadar. Căderea dictaturii comuniste, în care puţini mai sperau, avea să vină în Decembrie 1989, după încă doi ani de frig, întuneric, frică şi foame pentru români.

Suferinţele prin care au trecut toţi aceşti eroi, ştiuţi şi neştiuţi ai luptei anticomuniste din România, nu trebuie uitate. Libertatea, democraţia, statul de drept, revenirea în familia europeană şi în lumea liberă, dreptul oamenilor la o viaţă demnă, dreptul la vot, sunt valori pe care le-am recâştigat şi datorită lor. Cu toţii, societate, instituţii, clasă politică, avem datoria şi responsabilitatea să le preţuim şi să le apărăm.

Le mulţumim, cu tot respectul cuvenit!”, a fost mesajul prim-ministrului Ludovic Orban.

Reamintim că revolta de la 15 noiembrie 1987, din Braşov, a fost unul dintre primele proteste de mare anvergură împotriva regimului comunist din România, generat de nemulţumirea muncitorilor de la întreprinderea de autocamioane Steagul Roşu faţă de condiţiile de trai şi regimul draconic impus de dictatorul Nicolae Ceauşescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne