Grasimile omega-3 reduc riscul de imbatranire a creierului

Somonul, tonul si sardinele sunt surse excelente de acizi grasi omega-3.
Somonul, tonul si sardinele sunt surse excelente de acizi grasi omega-3. (Louise Valentine / The Epoch Times)

Majoritatea oamenilor nu agreeaza gandul ca pe masura ce imbatranesc este posibil sa isi piarda facultatile mentale.

Exista studii care sugereaza ca nivelurile ridicate de DHA (acid docosahexaenoic, o grasime de tip omega-3 care se gaseste la anumite specii de peste) determina un risc redus de aparitie a dementei si a bolii Alzheimer. Acest tip de studiu nu poate fi folosit pentru a dovedi intr-adevar ca DHA este factorul critic, dar este cunoscut faptul ca DHA furnizeaza un procent semnificativ din grasimea care se gaseste in membranele celulelor nervoase din creier. Avand in vedere acest lucru, nu este foarte dificil de afirmat ca asigurarea unor concentratii mari de DHA in organism ar putea fi importanta in functionarea creierului.

Legatura dintre consumul de peste, concentratiile de omega-3 si functionarea creierului au fost re-examinata recent in cadrul a doua studii care vor aparea in editia de luna aceasta a revistei "American Journal of Clinical Nutrition”. Unul dintre studii a evaluat legatura dintre consumul de peste si functia cerebrala (masurata de o serie de teste) la un grup de peste 2.000 de norvegieni cu varste cuprinse intre 70 si 74 de ani. [1] Cercetatorii au descoperit ca un consum mediu de 10g de peste sau mai mult zilnic, in comparatie cu un consum mai mic de peste, corespunde unei mai bune functionari a creierului si unui risc mai mic de performante cognitive reduse.

Un lucru ce intareste ideea ca pestele este benefic este faptul ca a existat o legatura intre consumul de peste si functia cerebrala: cu alte cuvinte, cu cat s-a consumat mai mult peste, cu atat mai buna a fost functia cerebrala. Legatura s-a pastrat pana la un consum zilnic de 75g, dincolo de care se pare ca nu au mai existat beneficii suplimentare.

In cadrul celui de-al doilea studiu, cercetatorii au masurat concentratiile de grasimi omega-3 din sangele a peste 800 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani si le-au comparat cu functia cerebrala (din nou, masurata printr-o serie de teste) [2]. Participantii la acest studiu au fost evaluati timp de trei ani. S-a observat ca persoanele cu concentratii mai mari de grasimi omega-3 sunt mai putin expuse riscului de declin al performantei cognitive. Totusi, nu s-a descoperit nicio legatura intre concentratiile de omega-3 si performanta altor zone cerebrale, precum memoria si fluenta verbala.

Autorii acestui al doilea studiu cer testari controlate aleatorii pentru a evalua potentialul grasimilor omega-3 de a pastra sau dezvolta functionarea creierului. Astfel de cercetari, daca sunt desfasurate corect, ar putea ajuta la lamurirea intrebarii daca grasimile omega-3 pot ajuta sa pastrarea functionarii creierului pe masura ce imbatranim.

Referinte:

1. Nurk E, et al. Cognitive performance among the elderly and dietary fish intake: the Hordaland Health Study. American Journal of Clinical Nutrition 2007; 86(5): 1470-8.

2. Dullemeijer C, et al. n 3 Fatty acid proportions in plasma and cognitive performance in older adults. American Journal of Clinical Nutrition 2007; 86(5): 1479-85.

Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.