"Regele, Comuniştii şi Coroana". Stanomir: Dacă omori un om eşti criminal, dacă lichidezi popoare eşti părinte al popoarelor

Se încarcă player-ul...

Comuniştii români au dat o lovitură de stat la 30 decembrie 1947, provocând abdicarea Regelui Mihai, a remarcat, la Bookfest, politologul Ioan Stanomir, la lansarea volumului "Regele, Comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării Regelui Mihai I", coordonat de Alexandru Muraru şi Andrei Muraru.

"Este inutil să discutăm despre constituţionalitatea actului de la 30 decembrie. Practic, orice lovitură de stat - iar cea de la 30 decembrie este o lovitură de stat - nu se raportează la actele constituţionale care o preced, ea este esenţialmente revoluţionară. Ceea ce comuniştii şi-au propus pe 30 decembrie 1947 este să se folosească de unica legitimitate de care dispuneau, aceea a Parlamentului monocameral şi de forţa brută de care dispuneau provocând abdicarea Regelui. Nu este clar nici până acum dacă Parlamentul monocameral a fost întrunit cu adevărat pentru a lua act de acel act, dar după părerea mea este şi irelevant. Apoi mai este un aspect important: Parlamentul însuşi al României era rezultatul unui abuz, pentru că în momentul în care s-a pus problema alegerilor în '46 printr-un decret lege s-a abolit Senatul. Era primul semn că de fapt exercitarea puterii legislative nu avea să mai fie făcută după parametrii tradiţionali", a declarat Stanomir.

Politologul a subliniat că nu putem aspira decât în mod ideal la un anumit adevăr absolut, dar ceea ce putem respinge este minciuna absolută.

"Asta e problema fundamentală că, de exemplu, într-o ţară în care există foarte multe polemici privitoare la 30 decembrie 1947, Iulian Vlad este erou naţional. Aceasta este problema fundamentală, că avem mari dificultăţi şi după condamnarea comunismului (...) constatăm că există o viziune oficioasă împărtăşită de multe canale media potrivit căreia Securitatea este o securitate patriotică. Nu vorbim de cea dejistă, vorbim de cea securist-patriotică ceauşistă.

Cred că aceasta este mare problemă cu care noi ne confruntăm astăzi, că nu ne mai confruntăm cu mistificări, ne confruntăm cu variante oficioase în care se amestecă oameni politici, pseudo-istorici, jurnalişti, fost securişti, care de fapt colportează tot atâtea forme de mistificare care datează din timpul ceauşismului. (...) Nu e de mirare că există acea discuţie dintre Stalin şi Petru Groza privitoare la cuantumul averilor spoliate de Regele Mihai, pentru că, de fapt, dacă există o lecţie pe care le-au dat-o comuniştii sovietici comuniştilor români este cu cât o minciună este mai gogonată cu atât şansele de a fi digerată sunt mai mari şi cu cât crima este mai mare cu atât ea trece nevăzută. Dacă omori un om eşti criminal dacă lichidezi popoare eşti părinte al popoarelor", a precizat Stanomir.