Raluca Prună: "Trăim vremuri fără precedent"

Se încarcă player-ul...

Trăim vremuri fără precedent, crede Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Cioloş. Pe de o parte, asistăm la un atac care vine de la cel mai înalt vârf al statului - de la numărul 2 şi numărul 3 în ierarhia acestei ţări - la adresa Justiţiei, dar şi la adresa Preşedintelui ţării. Pe de altă parte, fără precedent este şi mobilizarea românilor, care au ieşit în stradă cu sutele de mii asta-iarnă, şi a magistraţilor care au cerut, într-un număr copleşitor de mare (peste 4000) retragerea pachetului de modificări ale Legilor Justiţiei.

"Eu am explicat anul trecut şi spun întotdeauna că, sigur, o justiţie independentă nu aduce în sine bunăstare, nu o să ne crească PIB-ul că avem o justiţie independentă, nu direct. Dar dacă avem o Justiţie subordonată politic e clar că o să ne scadă PIB-ul (...) Cine vine să investească într-o ţară atunci când ştii că, dacă ai un litigiu, justiţia nu se face după legi? (...) Şi de aceea cred că tema aceasta e o temă foarte importantă. Eu am fost la începutul acestui an foarte mişcată de numărul foarte mare de români care au ieşit în stradă, (...) în iarnă, în condiţii foarte grele. (...) Cred că aceşti oameni au făcut enorm pentru justiţia din România şi le-au dat curaj celor 4000 de magistraţi să îşi asume acel memoriu. Trăim nişte vremuri fără precedent. (...)

Acum asistăm la un atac (la adresa Justiţiei) care nici măcar nu mai este nuanţat. Asistăm la un atac pe faţă care vine de la cel mai înalt vârf al statului, de la numărul 2 şi numărul 3 în ierarhia acestui stat şi e un atac care se îndreaptă nu doar asupra Justiţiei ci şi asupra Preşedintelui. (...) Preşedintele este ales printr-un vot direct, acum nu are rost să intrăm în cifre, dar eu cred că preşedintele a fost ales de un număr mai mare de români decât PSD-ul şi cu siguranţă decât ALDE şi dl Tăriceanu la alegerile din decembrie anul trecut.

Modul în care şefii ALDE şi PSD se adresează preşedintelui eu o simt ca pe un atac direct la adresa mea, ca cetăţean. Înseamnă că votul meu nu contează şi înseamnă că aceşti oameni nu sunt serioşi când invocă legitimitatea. Pentru că pe de o parte vin şi spun "noi putem face orice pentru că avem o majoritate", dar pe de alta aduc în derizoriu instituţia pe care o reprezintă, că ei sunt nu dl Dragnea şi Dl Tăriceanu, că nu ne interesează asta, ei sunt preşedintele Camerei şi preşedintele Senatului care vorbesc cu şeful statului, cu instituţia prezidenţială într-un mod absolut suburban. Şi, şi din acest punct de vedere, cred că trăim vremuri fără precedent. Eu nu îmi aduc aminte să fi trăit aşa după '89 (...)", a declarat pentru Epoch Times Raluca Prună, la finele unei noi ediţii a emisiunii Rezistenţa 360 proiect al grupului Rezistenţa de pe Facebook.