Prof. Dr. Gabriel Ioan Prada: "Un diagnostic de demenţă este un diagnostic de excludere. Trebuie să excludem o mulţime de alte cauze"

Prof. Dr. Gabriel Ioan Prada: "Un diagnostic de demenţă este un diagnostic de excludere. Trebuie să excludem o mulţime de alte cauze"

Se încarcă player-ul...

Aflat la Conferinţa Naţională Alzheimer 2017, preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, Prof. Dr. Gabriel Ioan Prada ne-a vorbit despre integrarea serviciilor medicale cu cele sociale şi implicaţiile care există la acest moment în România pentru bolnavii de Alzheimer.

"Din păcate, la acest moment în România aceste sisteme nu sunt foarte bine integrate. Mai mult sunt iniţiative private care încearcă să acopere aceste necesităţi ale pacienţilor în vârstă cu tulburări neurocognitive. Pacientul vârstnic are, în general, o prevalenţă din ce în ce mai mare a tulburărilor neurocognitive. După 65 de ani circa 10 la sută dintre persoane au tulburări neurocognitive care pot să ajungă până la diverse forme de demenţă, iar după 85 de ani aproape jumătate dintre persoanele de această vârstă pot să prezinte o anumită formă de tulburare neurocognitivă."

"Un diagnostic de demenţă este un diagnostic de excludere. Trebuie să excludem o mulţime de alte cauze care sunt tratabile şi care mimează tabloul clinic al tulburărilor neurocognitive severe numite demenţă."

"Serviciile ar trebui să fie de tip integrat adică să fie de tip medico-sociale. Nu separat medicale, nu separat sociale. Din păcate, la momentul actual legătura dintre aceste două aspecte ale îngrijirii pacientului vârstnic este destul de redusă şi nivelul de informare al aparţinătorilor - pentru că şi ei trebuie să fie integraţi în acest sistem de îngrijire a pacientului cu tulburare neurocognitivă - acest sistem de informare este destul de redus - foarte greu găsesc servicii adaptate exact problematicii pe care o pune pacientul respectiv."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale