Prof. Dr. Cătălina Tudose: "Oamenii vor să fie informaţi şi ajutaţi. Este necesar un sistem întreg de sfătuire"

Se încarcă player-ul...

Tema centrală a Conferinţei Naţionale Alzheimer 2017 se referă la diagnosticul tardiv, la diagnosticul în criză, în situaţii limită, care aduce familia într-o stare de disperare şi care, la rândul ei, declanşează un sistem întreg de presiuni pe sistemul de sănătate pe de o parte, iar pe de altă parte sunt foarte greu de găsit soluţii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestor oameni, a declarat Prof. Dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer.

"Deci aceasta este tema centrală, cumva rezultată din faptul că noi constatăm în practica de zi cu zi, din analiza solicitărilor venite pe mail, foarte numeroase, de fapt, în acest an, în care oamenii îşi exprimă dorinţa de a fi informaţi şi de a fi ajutaţi şi de aici trebuie să creăm un sistem întreg de informare, de sfătuire", a explicat Dr.Cătălina Tudose.

Întrebată cum vede îmbunătăţirea sistemului social, Dr. Tudose a explicat: "Încercăm să apărăm interesele acestor oameni şi să venim în întâmpinarea nevoilor lor dar, per global, cred că pentru ţara noastră sunt câteva nevoi importante.

În primul rând, pentru orice fel de asistenţă este nevoie de multă educaţie, ecucaţie perntru sănătate, pentru a-ţi cunoaşte drepturile, pentru a cunoaşte legile care există. Apoi, poate într-un al doilea plan, ar trebui gândită o planifiare pe termen lung a necesarului de personal şi calificarea acestui personal pentru că, fără personal, uneori sunt bani chiar pierduţi în instituţii care nu au personal.

Iar într-o ultimă etapă sunt necesare investiţii - crearea de instituţii private, de stat, care să preia aceste servicii. O evaluare a nevoilor să zicem că este deja făcută, dar este nevoie de o rezolvare pe etape, ţinând cont de posibilltătile economice pe care le avem."