Paul Goma, prin ochii candizi ai Basarabiei

Se încarcă player-ul...

"Dacă există vreun scriitor român care în întreaga istorie a literaturii române de la origini până în prezent, a scris vreodată despre Basarabia şi a scris sensibil frumos, cu tandreţe, a numit Basarabia gură de Rai - i-a zis Basarabia rainică - acesta a fost Paul Goma" - Liliana Corobca, la simpozionul "Mişcarea Goma, 40 de ani".

"Dacă vreodată vreun moldovean sovietic - şi noi toţi eram până în 89 moldoveni sovietici - a căutat vreun argument pentru identitatea românească pentru că noi peste noapte am ajuns români sau basarabeni - aceste argumente le-a găsit în opera lui Paul Goma".

Poveşti din nesfârşita transformare a nopţii în zi

Liliana Corobca evocă cu o sensibilitate dublată de un excelent, fin, simţ al umorului tranziţia la românism prin ochii unei basarabence, precum şi însemnătatea pe care o are Paul Goma pentru o generaţie întreagă de înstrăinaţi: "Eu m-am trezit după 90 româncă şi ortodoxă. Era foarte ciudat. Aşa brusc (...) după căderea comunismului mi-a spus maică-mea că de fapt mă botezase în satul ei, pe ascuns într-o covată".

"Nici la capitolul literatura română nu stăteam mai bine - carte românească nu era.... Ne bazam pe donaţii. Era biblioteca publică din care împrumutam cărţi şi citeam cu mare drag.

Dar acele cărţi erau Facerea Lumii de Eugen Barbu. Am studiat intens şi la examen şi la facultate Desculţ de Zaharia Stancu ... nu vă mai spun ce alte cărţi aveam. La un moment dat, în biblioteca mea, tot din donaţii a ajuns Revoluţia trăită de Ion Iliescu... Hârtia era calitativă, lucioasă, chiar mi-am spus - mare om o fost ăla dacă hârtie la carte aşa bună i-o pus. (...) nu pun întrebare, calul de dar nu se cautp la dinţi (...) dar.. dacă nu vă interesau, ni le-aţi trimis nouă, aşa, frumos"?