Mineriada: "Au fost scoşi din şut cu sirena că tot Bucureştiul este infestat cu legionari şi intelectuali drogaţi"

Se încarcă player-ul...

Puţină lume (mai) ştie că în perioda de teroare a Mineriadei din iunie '90, Universitatea de Arhitectură din Capitală a fost condusă timp de trei zile de mineri, mineri scoşi din şut şi trimişi în Bucureşti să caute legionari şi intelectuali drogaţi.

Precedată de o "poliţiadă'' când Piaţa Universităţii a fost "curăţată" de grevişti ai foamei, Mineriada a dus inclusiv la ocuparea Facultăţii de Arthitectură. Studenţii găsiţi ascunşi sub planşete au fost duşi în sânge pe scări, încăperile încuiate au fost sparte pentru ca minerii să extragă de acolo borcane cu ness şi zahăr pentru a le prezenta drept droguri.

"Am reuşit să discutăm până la urmă cu ei şi ne-au spus că au fost scoşi din şut cu sirena şi până la Bucureşti au aflat că tot Bucureştiul este infestat de legionari şi intelectuali drogaţi. Aşa că şi la Arhitectură au căutat legionari şi droguri măcar, dacă nu au găsit intelectuali drogaţi... Au găsit totuşi 13 studenţi care se refugiaseră la ultimul etaj sub nişte planşete şi au fost reţinuţi lăsând dâre de sânge pe toate treptele, până la ieşire", a rememorat miercuri prof. dr. Marius Smigelschi, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, zilele Mineriadei.