Maia Sandu: Fără alegeri anticipate, există un risc major ca democraţia să fie compromisă total în R. Moldova

Se încarcă player-ul...

Printre analiştii politici se vehiculează ideea că, dacă în R. Moldova s-ar organiza în acest moment alegeri anticipate, noile forţe politice pro-europene care abia se înfiripează nu ar fi pregătite. Întrebată de reporterul Epoch Times dacă prin alegeri anticipate nu se riscă aducerea la putere a forţelor pro-ruse, Maia Sandu a replicat:

"Există un risc, dar alegerea este între un rău cert, dovedit, care este acest sistem oligarhic, care doar se numeşte pro-european dar nu este în esenţă un guvern proeuopean şi un răul potenţial, care ar fi situaţia în care partidele noi, de centru dreapta, nu reuşesc să se mobilizeze şi respectiv să vină în Parlament cu majoritate. Există nişte riscuri, de aceea spunem că trebuie să ne luăm ceva timp pentru alegeri anticipate, să ne pregătim, să ne consolidăm.

În acelaşi timp, dacă nu aveam alegeri anticipate, alegerile parlamentare ordinare sunt doar peste trei ani de zile. Există un risc major ca democraţia va fi cu totul compromisă în R. Moldova. Asta am văzut în ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni, acest fenomen de capturare a statului de către un grup de persoane, de către un partid, şi folosirea acestor instituţii în inters personal, nu în interesul cetăţeanului. Asta este lucrul care ne sperie cel mai mult acum", a declarat Maia Sandu.

 

Există un risc, dar alegerea este între un rău cert, dovedit, care este acest sistem oligarhic, care doar se numeşte proeuropean dar nu este în esenţă un govern proeuopean si spune asta pornind de la acţiunile pe care le întreprinde şi şi modul în care administrează ţara şi un răul potential, care ar fi situaţia în care partidele noi, de centru dreapta, nu reuşesc să se mobilizeze şi respective să vină în Parlament cu majoritate. Există nişte riscuri, de aceea spuneâ că trebuie să ne lumă ceva timp pentru ealegeri anticipate, să ne pregătim, să ne consolidăm. În acelaşi timp dacă nu aveam alegeri anticipate, alegerile parlamentare ordinare sunt doar peste 3 ani de zile. Există un risc major că democraţia va fi cu totul compromise în R. Moldova. Asta am văzut în ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni, acest fenomen de capturare a statului de către un grup de personae, de către un partid, şi folosirea acestor instituţiiţ în inteerse personal, nu în interesul cetăţeanului. Asta este lucrrul care ne sperie cel mai mult acum.

”Nu am solicitat nu am avut niciodată coloană oficială.Nivelul de protecţie care se acordă în funcţie de responsabilităţile demnitarului şi modalitatea efectivă de punere în aplicare a măsurilor de protecţie nu este atributul beneficiarului protecţiei, ci instituţiilor specializate ale statului. (…) Protocolul a fost încheiat la iniţiativa MAI şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Nu am solicitat eu întocmirea unui protocol. Am avut un dispozitiv de însoţire şi protecţie proporţional cu riscul pe care îl presupune exercitarea funcţiei de procuror general”, a declarat Niţu la ieşirea de la DNA.

Eu cred că pentru toţi cei care doresc o creştere a încrederii cetăţenilor în Parlament şi în capacitatea Parlamentului de a reprezenta dezbaterea din societate, o astfel de discuţie şi o asumare în Parlament a unui vot pe aceste proiecte de legi nu ar face decât sp ducă la un câştig pentru democraţie în România, mai ales în aceste momente în care există din partea societăţii o dorinţă de evoluţie din acets punct de vedere şi oameni îşi asumă puncte de vedere, dar nu am considerat ca fiind util în acest proces democratic ca Guvernul să vină prin OUG şi să impună aceste puncte de vedere, pentru că acelaşi comportament, atunci când s-au modificat pin OUG legea privin alegerea preşedintelui, sau legea privind primarii, trecerea primarilor de la un partid la altul, acest comportament al guvernului în vremea respectivă a fost contestat, inclusiv din Parlament. Deci eu cred că avem nevoie de un punct zero, de un punct de plecare în care fiecare instituţie să-şi asume din punct de vedere democrati rolul pe care îl are în acest sistem democratic şi din acest motiv nu am vrut să intru în acest joc. Dar încă od ată, cred că o discuţie pe proiectele de lege privind votul în două tururi care sunt în Palament nu ar face decât bine democraţiei din Parlament.

Asta nu înseamnă în faţa conştiinţei mele, cum vă spun, consider că această dezbatere ar trebui să aibă loc. Şi eu cred că o dezbatere reală în Parlament pe acest subiect, pe proiectele de lege existente care sunt depuse de parlament în această fază ar fi o dovadă de respect faţă de aceşti cetăţeni care ăşi doresc alegeri în două tururi. Nu şltiu care va fi deznodământul acestei dezbateri şi a votului în Parlament.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, Guvernul este preocupat de organizarea votului în diasporă în condiţiile în care legea 208 si 288 din 2015 introduc numeroase noutăţi. Conform acestei noi legislaţii, Autoritatea Electorală Permanentă,  aflat în coordonarea parlamentului capătă responsabilităţi semnificativ mărite faţă de alegerile precedente şi mi se pare important să subliniez acest lucru pentru că responsabilitatea privind organizarea acestora alegeri este împărţită între Guvernul şi AEP. Preocuparea noastră nu se situează doar la nivelul de noutate privind votul prin coresponsandeţă, care sunt importante, ci vizează şi elementele de noutate care sunt aduse votului în străinătate la secţiile de votare.

Se lucrează în prezent la pachetul de legislaţie secundară care trebuie adoptată în perioada imediat următoare şi avem

Practic R. Moldova se apropie de sfarsitul ei ca entitate statală. E un stat care, fără să se întâmple ceva extraordinar, o să intre în faliment, structurile statului se află în disoluţie, salariile nu s-au mai plătit la nivel de bugetari din decembrie şi practic, fără implicarea şi ajutorul României pentru a salva situaţia şi noi sperăm să salveze oamenii de acolo din R. Moldova şi în niciun caz oligarhia locală şi toate sferele de influenţă care există la Chişinău. O să asistăm la mare convulzii sociale. Au fost şi în 2015, era previzibil din moment ce s0a furat 1 miliard din băncile R. Moldova, care reprezintă un sfert din buget că o să existe probleme financiare şi bineînţeles că o să existe revolte stradale. Astea le-a văzut toată lumea. Experţii pe R. Moldova au şi anunţat această intrare în default a R. Moldova.

În R. Moldova exisrtă o cleptocraţie care trăieşte de pe spatele oamenilor şi are propriul stat.

A vorbit dexpre mitul integrării europene al R. Moldova, despre progresele pe care le face tara către un progres glorios cand de fapt ei nu se ocupau decat de futuri, de spagi şi de devsalizarea statului.

Situaţia din R. Moldova e complexă. Ieşirea oamenilor în stradă este lăudabilă, trebuie încurajată. Noi ca organizaţie unionistă de pe ambele maluri ale Prutului am folosit această metodă democratică de multe ori.  Mulţi au încercat să profite de aceste combustii sociale pentru a-şi face propriile interese în R. Moldova. Ori primele mitinguri împotriva oligarhiei locale şi pentru pedepsirea vinovaţilor furtului miliardului au fost organizate de organizaqţiile unioniste.