Liiceanu, despre China comunistă: Povestea sfâşietoare a copilului care îşi dorea o banană

Se încarcă player-ul...

Prezent la Bookfest, la lansarea volumului "China în zece cuvinte", filozoful Gabriel Liiceanu a prezentat o scenă de-a dreptul sfâşietoare descrisă de scriitorul Yu Hua.

"Te întrebi ce legătură să existe între o perioadă în care 1 din 9 oameni cad pe stradă ca piesele de domino murind (Marele Salt Înainte-n.r.) şi cei care astăzi reprezintă un popor care consumă 30% din produsele de lux ale Europei Occidentale. Cea mai mare piaţă de produse de lux din lume este în China. Şi atunci, care e legătura? Legătura este dată în capitolul 'Decalajul' – decalajul care se naşte într-o societate care a trecut de la anii Marelui Salt la cea de-a doua economie a lumii. Cum anume? Printr-o inegalitate înspăimântătoare între pături ale populaţiei şi marile concentrări de miliarde de euro în mâna a vreo 10-15% din populaţia Chinei - oameni care îşi pot construi absolut tot ce îşi imaginează, pot să-şi cumpere avioane dacă vor, şi alţii care mor de foame", a declarat Liiceanu.

Filozoful a atras atenţia că, în timp ce aproximativ 250 de milioane de chinezi pot să cumpere produse de vârf ale civilizaţiei omenirii, "sărăcia şi foametea sunt prezente peste tot în ţară şi auzi necontenit poveşti sfâşietoare".

În acest context, Liiceanu a prezentat o scenă din carte care "îţi taie fiinţa în două".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale