Ileana Rotaru, despre poeţii din închisori: Acolo era drama poporului român. Unii au plătit cu viaţa pentru ceea ce au scris

Se încarcă player-ul...

După Zâmbetul păpuşii mele sau Copilăria unui "duşman de clasă" în Republica Populară Română, lansată la Editura ePublishers, anul trecut, poeta şi profesoara de limba română Ileana Rotaru revine, la Bookfest, anul acesta cu un nou volum.
Ieşirea din singurătate cuprinde (în afara celor 43 de poezii spre finalul volumului) eseuri bazate pe studii privind începutul distrugerii societăţii româneşti de către regimul de teroare care a venit cu forţa peste noi, de la Moscova.

A existat o poezie a disidenţei anticomuniste la noi şi a existat un tezaur de gândire şi de modele umane încă necunoscut astăzi pe deplin, voit necunoscut, a remarcat autoarea.

Astfel că primele eseuri ale cărţii sunt dedicate poeţilor din închisoare.

"În aceste studii am fost preocupată de modul în care a fost posibil miracolul poeziei în închisori şi mi-am dat seama că acolo era de fapt drama poporului roman. Cei arestaţi erau credincioşi unui ideal traditional, aveau valori tradiţionale cărora le erau devotaţi. Cei care îi chinuiau renunţaseră la aceste valori şi acceptaseră nişte „adevăruri” impuse. De aici am ajuns la destinul cutremurător al unor poeţi care au plătit cu viaţa ceea ce au scris", a declarat Ileana Rotaru.