FMI: Sunt probleme cu structura bugetului. Nu mai există spaţiu pentru alte reduceri de impozite şi taxe

Se încarcă player-ul...

Structura bugetului este în prezent una rigidă, care poate face mai puţin faţă şocurilor şi vulnerabilităţilor ce pot apărea în viitor, a tras un semnal de alarmă şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir.

"Dacă ne uităm atent la ultimii câţiva ani ai dezvoltării României, primul mesaj pe care vrem să-l transmitem este că România şi-a consolidat economia considerabil după criza financiară globală şi indicatorii săi macroeconomici se compară favorabil cu cei ai altor ţări. Cu toate acestea, vreau să spun că reducerile succesive de impozite şi taxe şi măsurile succesive de majorare a pensiilor şi salariilor pe seama investiţiilor publice au condus la un buget ce are o structură mai puţin flexibilă care poate face faţă mai puţin şocurilor şi vulnerabilităţilor ce pot apărea.

Este comparativ mai uşor să reduci impozite şi taxe dar este mult mai greu să le majorezi. La fel, este mai uşor să creşti salariile în sectorul public dar mult mai greu să le reduci. Nu mai există spaţiu pentru alte reduceri de impozite şi taxe dacă scopul este să se menţină flexibilitatea bugetului", a declarat Reza Baqir.