"China în zece cuvinte", o descriere a celor mai mari atrocităţi pe care le poate trăi omenirea

Se încarcă player-ul...

În China se petrece o situaţie limită a speciei umane. Tentaţia egalitarismului, respectiv forma pe care a luat-o utopia comunistă, a făcut în China cele mai îngrozitoare ravagii, iar crimele pe care le-a cunoscut istoria Chinei din 1949 încoace sunt de neimaginat. Totuşi reale, a explicat duminică filozoful Gabriel Liiceanu, la lansarea cărţii China în zece cuvinte, a scriitorului Yu Hua, eveniment găzduit de Bookfest.

"Ei bine, sute de milioane de oameni au deveni agenţi ai răului, adică practicau violenţa, tortura, omorârea celorlalţi, război civil cu atrocităţi teribile, pentru simplul motiv că făcând răul în formele lui cele mai atroce erau convinşi că fac binele. Este formidabil, să pui un om să tortureze, să bată sălbatic, să omoare, să învingă toate pattern-urile umanităţii fiind convins că face binele!", a adăugat Liiceanu, dând şi exemple de astfel de atrocităţi.

"Senzaţia pe care o aveţi când citiţi această carte este de neverosimil: cum să omori condamnaţii politici în curtea unei şcoli de copii? Cum să pui copiii la 11-12 ani să trăiască la câteva zile o nouă execuţie în public? Cum era posibil ca un condamnat politic să fie executat în piaţa publică smulgându-i-se inima din piept? Cum era posibil ca un personaj închis, un condamnat să îl supere pe comandantul închisorii şi din supărare omul să-l împuşte şi să îi mănânce creierul la prâz, la masă. Toate astea par neverosimile...Oamenii încercând să se autoregleze sunt în stare să creeze mutanţi istorici", a precizat filozoful.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale