Cetăţeni "care se pot uita în ochii copiilor lor", premiaţi pentru salvarea râurilor de munte

Se încarcă player-ul...

Mai mulţi cetăţeni îndrăgostiţi de natură şi de pescuit au declarat "război" construcţiei de microhidrocentrale, indignaţi că acesta vor transforma zonele unde funcţionează în peisaje selenare, şi asta numai pentru ca unii să facă bani din certificate verzi.

Cetăţenii au cheltuit mii de euro şi ani din viaţă şi au reuşit să obţină modificarea Legii Apelor si deschiderea, în anul 2015, a unei proceduri de infringement împotriva României pentru nerespectarea de către autorităţile naţionale a regimului apelor curgătoare şi a clauzelor de mediu. Pentru efortul lor, au fost răsplătiţi joi cu unul dintre marile premii ale Galei Premiilor Participării Publice, ediţia a IX-a.

"Eram cu soţia mea pe râul Capra şi când am văzut intervenţia din albie, cu buldozere, râul tras în ţevi până în golul alpin, efectiv, ne-am oprit, am plâns şi am zis că trebuie să facem ceva! Ne-am gândit că avem o responsabilitate atât faţă de noi dar şi faţă de copiii noştri, măcar să le arătăm că am încercat să facem ceva, pentru că existau la vremea respectivă 500 de aprobări pentru microhidrocentrale pe 300 de albii de râuri de munte. (...) Şi am zis, dacă reuşim să salvăm un singur râu a meritat tot efortul şi vom putea să privim în ochii copiilor noştri şi să le spunem că am încercat şi am făcut tot ce am putut!", a explicat, pentru Epoch Times, Bogdan Vasilescu, unul dintre cetăţenii implicaţi în acest proiect.