Augustin Lazăr: "Infractorii mereu mizează pe principiul boală lungă moarte sigură!"

Se încarcă player-ul...

Prezent miercuri, la dezbaterea cu tema: "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire", Augustin Lazăr a creionat pentru auditoriu portretele robot ale infractorilor care "drenează" banul public către interese private sau de grup.

Pe lângă infractorii clasici, funcţionari care îşi depăşesc atribuţiile de serviciu pentru a obţine diverse foloase, exista şi infractori mai sofisticaţi, respectiv autori din spatele autorilor, infractori care folosesc oameni de paie pe care apoi n-au niciun scrupul să îi sacrifice.

"Omul de paie e folosit, şters pe jos cu el şi apoi abandonat pentru interese majore ale celor care se cred mai inteligenţi ca el. (...) Infractorul face o evaluarea să vadă în ce măsură merită riscul pentru a obţine beneficiul scontat. Şi când are în faţa un "testa din legno" (om de paie) pare atractiv. Până când ajunge ancheta la el se pot întâmplă multe, fuge pionul, moare pionul, se schimbă mandatele şi infractorii mereu mizează pe principiul boală lungă moarte sigură.", a explicat Lazăr.