Angelo Mitchievici: Comunismul este o formă spectrală, o stafie, un strigoi

Se încarcă player-ul...

Comunismul este o formă spectrală, este o stafie, este un strigoi, a opinat Angelo Mitchievici, în cadrul evenimentului "Dialog despre totalitarism în spaţiul cultural", organizat de Muzeul Naţional de Artă al României.

"În general, un strigoi apare după ce corpul, partea materială a lui, a dispărut, s-a dizolvat, a fost evacuată, pe când stranietatea comunismului este că el apare întâi ca spectru – un suflet care îşi caută o întrupare, întotdeauna a fost astfel, de aici şi rezidă unul dintre pericolele majore în ceea ce îl priveşte. Descărcarea lui la modul epistemic este în ideologie, ideologia partidului comunist.

Însă este foarte greu de prins, este insesizabil chiar atunci când se ancorează în concret şi beneficiază de toate acele forme de idealitate care au ritmat perfect în secolul XIX cu utopiile umanitariste, utopii cred de secol XVIII.

A fost o perfectă simbioză şi de aici şi capacitatea lui de seducţie şi capacitatea lui de a se întrupa permanent, de a-şi găsi permanent un corp în care să supravieţuiască şi în care să creeze, din păcate, realitatea, pentru că spectrul, paradoxal, în ciuda absenţei unei materialităţi, este cum nu se poate mai activ atunci când îşi găseşte un corp gazdă", a declarat Angelo Mitchievici.