Ziua-Z. Trump, May, regina Elisabeta şi lideri mondiali vor marca cea de-a 75-a aniversare

Trupele aliate debarcă pe o plajă din Normandia, Franţa, în 6 iunie 1944
Trupele aliate debarcă pe o plajă din Normandia, Franţa, în 6 iunie 1944 (Hulton Archive/Getty Images)

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, premierul britanic Theresa May, preşedintele american Donald Trump şi alţi lideri mondiali se vor întâlni în sudul Marii Britanii pentru a marca aniversarea invaziei Normandiei de către forţele aliate, în Ziua-Z, în timpul celui de-al doilea război mondial, potrivit RFE/RL.

Evenimentele din 5 iunie vor include şi alte ceremonii comemorative în oraşul port Portsmouth.

Pe lângă zecile de veterani, printre liderii mondiali aşteptaţi să participe la eveniment se numără şi preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau, premierul australian Scott Morrison şi cancelarul german Angela Merkel.

“Ne unim să aducem un tribut persoanelor al căror curaj şi sacrificiu pe plajele din Normandia au marcat un punct de cotitură în cel de-al doilea război mondial şi promitem să nu uităm niciodată ce le datorăm”, a susţinut premierul May într-o declaraţie.

Invazia din Ziua-Z a început în primele ore ale zilei de 6 iunie 1944, când peste 150.000 de trupe aliate au lansat un atac aerian şi maritim asupra regiunii de coastă franceze Normandia.

Denumită operaţiunea Overlord, invazia a fost cel mai mare asalt amfibiu din istorie şi a implicat aproximativ 7.000 de nave de luptă şi ambarcaţiuni de debarcare. Mii de soldaţi au fost ucişi în ambele tabere - cea a aliaţilor şi cea a naziştilor.

În momentul invaziei, balanţa războiului în Europa se înclina împotriva Germaniei naziste, după victoriile sovieticilor în Stalingrad şi Kursk şi după invazia Italiei de către forţele aliate în 1943. Însă invazia Normandiei a ajutat în cele din urmă la eliberarea vestului Europei de nazişti.

“În urmă cu 75 de ani, în această zi de joi, patrioţi americani şi britanici curajoşi au pornit din această insulă către cea mai importantă bătălie a istoriei”, a declarat Trump la o conferinţă de presă susţinută marţi la Londra.

La comemorări vor fi prezenţi aproximativ 300 de veterani care au participat la Ziua-Z, toţi având acum vârste de peste 90 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe