Ziua votului. Apar primele acuzaţii de pregătiri pentru fraudă la alegeri

Stampila de vot pentru alegeri
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)

Peste o sută de delegaţi ai Alianţei 2020 USR PLUS nu au fost primiţi, sâmbătă seara, în secţiile de votare din Bucureşti şi din ţară pentru a asista la operaţiunile de pregătire a alegerilor de duminică, 26 mai. Toţi delegaţii care au fost respinşi de preşedinţii de secţii, deşi au fost îndeplinite toate procedurile legale prealabile, au depus contestaţii şi aşteaptă soluţionarea lor, susţin reprezentanţii Alianţei.

Potrivit USR-PLUS, cele mai mari probleme au fost în sectorul 3 din Bucureşti, unde - pe motiv că delegaţii nu au împuternicire - în zeci de secţii reprezentanţii Alianţei 2020 USR PLUS nu au putut participa la verificarea materialelor electorale sau la analizarea cererilor pentru urna mobilă.

"Deciziile preşedinţilor de secţii de a refuza accesul delegaţilor USR PLUS au fost abuzive în condiţiile în care legea nu prevede obligativitatea delegaţilor de a avea împuterniciri din partea partidelor pentru a putea lua parte la activităţile secţiei de votare. Numele lor apar în procesele verbale întocmite de birourile electorale de sector sau de judeţ", transmite Alianţa.

”Este un prim semnal de alarmă în ceea ce priveşte corectitudinea votului de mâine. Vreau să fiu foarte clar: nu vom accepta tertipuri de niciun fel care să pună în pericol corecta desfăşurare a alegerilor în toate secţiile de votare din ţară. Cerem să fie respectate toate normele privitoare la dreptul la vot şi la corectitudinea votului. Suntem gata să apelăm la orice mijloace legale pentru a proteja aceste valori. Îndemn reprezentanţii noştri în secţiile de votare să nu se lase intimidaţi atunci când ştiu că au legea de partea lor”, a declarat preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

”Respingerea delegaţiilor USR PLUS se înscrie în seria de abuzuri din această campanie, în care vechile partide nu ştiu să câştige alegerile decât prin strategii ieftine. Toţi cei care mai cred că alegerile se câştigă prin hoţie vor dispărea din viaţa politică. Democratic, prin votul românilor. Până la rezultatul alegerilor, noi ne vom asigura de corectitudinea procesului, avem oameni în 99% din secţiile de votare. Nu vor putea fura”, a declarat, la rândul său, preşedintele USR, Dan Barna.

Alianţa mai informează că au fost probleme cu primirea delegaţiilor şi în sectoarele 1, 2 şi 4 din Bucureşti, precum şi în judeţele Mureş, Teleorman, Buzău. În unele secţii, după depunerea contestaţiilor, delegaţii au fost primiţi, dar deja operaţiunile de pregătire erau finalizate.

Delegaţii au atribuţii foarte importante în pregătirea scrutinului, ei trebuie să verifice toate materialele electorale, ştampile, formulare de vot, timbre. Tot astăzi, între orele 18:00-20:00, delegaţii trebuiau să analizeze cererile pentru urna mobilă şi să decidă pe care le acceptă. Biroul unei secţii de votare are 7 membrii, dar poate funcţiona cu 5, iar deciziile s-au luat în absenţa delegaţiilor USR PLUS.