Ziua moţiunii de cenzură: Viorica Dăncilă se dezlănţuie la adresa Opoziţiei în plenul Parlamentului

Viorica Dăncilă s-a prezentat în faţa Parlamentului pentru a trece testul moţiunii de cenzură. În discursul său susţinut în faţa plenului, premierul a vorbit despre reuşitele Guvernului pe care îl conduce şi a lansat atacuri dure la adresa Opoziţiei.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Vlad Negrilă / Epoch Times)

Venită la Parlament alături de colegii săi de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a luat cuvântul, joi, după citirea moţiunii de cenzură, reproşându-le reprezentanţilor Opoziţiei că nu tratează lucrurile cu seriozitate şi că nu ştiu ce vor. Şefa Executivului i-a ironizat pe opozanţii PSD-ului că îi critică miniştrii dar când vrea să îi remanieze devin susţinătorii celor remaniaţi. De asemenea, cum Opoziţia i-a reproşat intervenţia brutală a jandarmilor din 10 august, Dăncilă i-a ironizat pe aceştia că au confundat România cu Franţa lui Emmanuel Macron.

Vă prezentăm mai jos o parte din discursul premierului:

"Am citit cu atenţie textul moţiunii dumneavoastră. Încă din start, aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. Cereţi onestitate guvernului, dar dumneavoastră înşivă aţi inserat în moţiune lucruri pe care aceasta nu le avea. Vă mărturisesc că mi-e foarte greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumentele contradictorii.

Înţeleg pe deplin că moţiunea de cenzură este un exerciţiu democratic, pe care Opoziţia îl are la îndemână. Este bine că există şi este bine că îl folosiţi. Dar mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest instrument pe care îl aveţi. Cu tot respectul, stimaţi parlamentari ai Opoziţiei, este un text profund neserios. Mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dumneavoastră! Să aveţi o minimă consideraţie faţă de logică şi faţă de rolul pe care îl aveţi ca opoziţie! Să vă respectaţi datoria pe care o aveţi faţă de cei care v-au votat.

Vă dau un exemplu. Mă criticaţi pentru schimbările de miniştri făcute în guvernele dinaintea mea. Ce să vă răspund la asta? De ce au făcut remanieri domnul Grindeanu sau domnul Tudose? Cred că trebuie să îi întrebaţi pe dânşii!

Eu vă pot răspunde de mandatul meu, de miniştrii pe care i-am înlocuit eu. Am dat aceste explicaţii. Vreţi să le repet? Vă mai repet o dată. Pentru că fiecare ministru pe care l-am numit avea o obligaţie clară, un parcurs strict, pe care trebuia să-l realizeze. I-am schimbat pe cei care au rămas în urmă! Ce aţi fi vrut să fac? Să îi menţin? Păi chiar dvs. ne criticaţi că nu respectăm întrutotul programul de guvernare?

Hotărâţi-vă! Ce vreţi de la acest guvern? Să ţină sau să nu ţină în funcţie un ministru care nu dă rezultatele aşteptate? Îmi spuneţi că un ministru nu e bun, iar apoi îmi reproşaţi că l-am schimbat! Nu mai înţeleg! Dar e mai puţin important ce cred eu, ce înţeleg! Problema e că nu vă mai înţeleg cetăţenii!

Tot timpul l-aţi criticat pe domnul ministru al Transporturilor, domnul Lucian Şova. Când l-am propus spre remaniere, aţi devenit susţinătorii săi!

Scopul unui guvern nu este să ţină locurile calde pentru miniştri. Scopul unui guvern este să realizeze ce s-a promis în campania electorală. Şi vă spun cu toată răspunderea, voi schimba oricâţi miniştri va fi nevoie ca să facem ceea ce este scris în programul de guvernare.

M-aţi criticat că am încredere în doamna Carmen Dan. Ce ar trebui să fac? Să o remaniez şi pe dânsa? Sau nu ar fi bine că aş depăşi cota de remanieri stabilită chiar de dvs.? Eu vă spun însă că nu o remaniez, în niciun caz pentru motivele pe care le-aţi invocat dvs. Când am citit critica dvs. împotriva doamnei Carmen Dan am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva Guvernului Macron, nu împotriva Guvernului Dăncilă... Căci asta am văzut recent la Paris: tunuri cu apă, bastoane, gaze lacrimogene...Dar dumneavoastră nu vedeţi acest lucru. Dvs. vorbiţi de Europa, dar vreţi o Europă cu două viteze, ceea ce e permis în alt stat membru să nu fie permis în România. Şi atunci, cum vă susţineţi ţara, stimaţi parlamentari ai Opoziţiei?

Îmi cereţi să îl schimb şi pe ministrul Daea... Sunteţi siguri? Eu vă mai pot lăsa timp să vă consultaţi între dvs. Şi poate vă consultaţi şi cu fermierii români. Poate, înainte de a cere demisia domnului Daea, vorbiţi şi cu cei care şi-au primit pentru prima oară subvenţiile la timp şi chiar în avans de la ministrul pe care dvs. acum vreţi să îl schimbaţi. Poate vorbiţi şi cu românii care au cultivat tomate şi au beneficiat de sprijinul acestui guvern şi al domnului ministru Daea. Poate vorbiţi cu miile de fermieri care au beneficiat de apa gratuită, de extinderea sistemului de irigaţii, de programul antigrindină. Vorbiţi chiar şi cu crescătorii de porci care au fost afectaţi de pesta porcină şi care şi-au primit despăgubiri pentru nenorocirea care i-a lovit. În ceea ce priveşte criticile dvs. legate de agricultură, îmi pare rău să remarc că vă contraziceţi în acelaşi paragraf. Pe de o parte, susţineţi că locul 1 în Europa la producţia de floarea soarelui şi de porumb, nu ar fi rezultatul unor politici ale guvernului, ci doar ploile dese date de Dumnezeu. Dar chiar în fraza următoare spuneţi că seceta pedologică a împiedicat fermierii să are. Ce să mai înţeleagă românii din moţiunea dvs., stimaţi colegi din Opoziţie? Au fost ploi dese sau a fost secetă? Hotărâţi-vă! Pentru că oricum o daţi, tot nu vă iese! Dacă a fost secetă, atunci înseamnă că producţiile bune din agricultură sunt şi rezultatul extinderii reţelei de irigaţii şi a apei gratuite asigurate fermierilor.

Deci, mai gândiţi-vă şi în privinţa domnului Daea! Mai aveţi timp să vă pronunţaţi în moţiunile viitoare pe care le veţi depune.

Îl criticaţi public pe domnul ministru Tudorel Toader. Pentru reforma justiţiei pe are a gestionat-o şi pentru modul în care acţionează pentru a pune capăt abuzurilor în justiţie. Dragii mei colegi din Opoziţie, haideţi să fim sinceri! Cred că dacă ar fi un vot secret pentru menţinerea sau remanierea domnului Tudorel Toader, voturile în favoarea domnului ministru ar fi cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în parlament. Ştiţi bine că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi foarte bucuroşi de ceea ce a făcut domnul ministru Tudorel Toader. Haideţi să fim sinceri. Şi în rândurile dumneavoastră au fost persoane care au fost cercetate abuziv, chiar dacă mai puţine decât în PSD, pentru că nu dvs. aţi fost ţinta principală a acestor abuzuri. Nu vă face bine această atitudine de faţadă! Mă refer în primul rând la PNL, care ar trebui să apere individul în faţa abuzurilor statului, cum au fost cele din Justiţie – care este esenţa liberalismului. Mai bine v-aţi preocupa de încălcările grave ale drepturilor omului.

Cât priveşte pregătirea domnului ministru Eugen Teodorovici, ar fi suficient să vă reamintesc perioada când dânsul era la Comisia de buget din Senat, când încă susţinea unele puncte de vedere venite din partea colegilor din opoziţie, dvs. aveaţi o părere foarte bună despre dânsul.

Stimaţi colegi,

Aţi atins în moţiune un subiect pe care nu aş fi crezut că veţi mai avea curajul să îl aduceţi în faţa opiniei publice. Situaţia pe care aţi creat-o în Parlamentul European, prin emisarii dumneavoastră care au cerut ca România să fie sancţionată pentru lucruri care se întâmplă peste tot în Europa.

Îmi reproşaţi faptul că, la Strasbourg, le-am spus oficialilor europeni că, în calitate de prim-ministru al unui stat suveran, cu drepturi egale, nu am venit acolo să dau socoteală în faţa lor. Nu cred că România trebuie să dea socoteală în faţa altor state. Dimpotrivă, cred că România trebuie să fie tratată cu respect în Uniunea Europeană.

Dar dacă tot aţi adus vorba, vă întreb eu: dumneavoastră cui daţi socoteală la Bruxelles? Cum a fost posibil ca 9 europarlamentari ai dumneavoastră, 9 români pe care i-aţi trimis în Parlamentul European să voteze împotriva României!? Este cel mai ruşinos vot care s-a dat vreodată! Cu atât mai mult cu cât era cu doar câteva zile înainte ca România să împlinească 100 de ani de la Marea Unire!

Eu dau socoteală în faţa Parlamentului României şi în faţa românilor. Din acest motiv mă aflu astăzi aici. Dar nu voi da niciodată socoteală în afara ţării pentru lucruri care ţin strict de suveranitatea şi de demnitatea care trebuie arătată României!

Stimaţi colegi,

Am văzut că sunteţi în continuare preocupaţi de cât de mult se împrumută România. Nu am văzut însă această preocupare atunci când aţi fost la guvernare şi aţi contractat cel mai mare împrumut pe care l-a făcut România după 1989: 20 de miliarde de euro. Cum a fost atunci? A fost stabilitate? Serios, acum, de ce deschideţi acest subiect al îndatorării României? Chiar nu vă avantajează! Când aţi fost la guvernare, aţi triplat nivelul de îndatorare al României, de la 12,4% din PIB, la 36,9% din PIB.

În schimb, la noi a scăzut, de la 37,3% lăsat de guvernul tehnocrat, la 35% în septembrie 2018. Nu vă mai uitaţi doar la valoarea împrumuturilor. Uitaţi-vă şi la creşterea PIB, câte 20 de miliarde de euro în fiecare an al guvernării noastre.

Vă recomand să nu mai intraţi în subiecte care nu vă avantajează. Dacă tot aveţi acest instrument democratic al moţiunii de cenzură, trataţi-l totuşi cu seriozitate. Faceţi-vă mai bine temele! Uitaţi-vă pe datele Eurostat! România are a patra cea mai mică datorie dintre ţările Uniunii Europene.

O altă critică pe care nu o înţeleg şi care iar vă pune într-o postură delicată este cea privind majorările de pensii şi salarii. La moţiunea trecută, ne-aţi acuzat că mărim iresponsabil veniturile românilor, acum ne spuneţi că le mărim doar pe hârtie. Ce să înţelegem? E prea mult sau prea puţin? Eu nu ştiu la ce date vă uitaţi când spuneţi că ceea ce s-a majorat a fost anulat de inflaţie. Dumneavoastră nu vă uitaţi la datele periodice de la INS? Dacă nu le aveţi, vă promit că vi le trimit eu. Acolo scrie că doar în cele 10 luni ale mandatului meu, puterea de cumpărare a crescut cu aproape 8%. Asta înseamnă că majorările de pensii şi salarii au fost cu 8 puncte peste rata inflaţiei. Asta înseamnă că, în mod real, românii au mai mulţi bani în buzunare şi pot cumpăra mai multe lucruri decât anul trecut.

Constat că, în continuare, susţineţi în moţiune că nu mai sunt bani de pensii şi salarii. Spuneţi că, din acest motiv, nu am fi amânat plata contribuţiilor pentru angajaţii din învăţământ. Nu mai reiau explicaţia cu decalarea datei de salariu ca urmare a faptului că plata acestora se face prin inspectorate, aşa cum şi-au dorit dascălii, şi nu prin consiliile locale.

Dar mă surprinde că dvs. insistaţi obsesiv pe ideea că nu sunt bani pentru plata pensiilor şi salariilor. Reluaţi ideea că vrem să creştem prea mult pensiile de la 6% din PIB în 2018 la 11% din PIB în 2022. Iarăşi ne spuneţi că noi creştem din pix salariile – că le creştem fără nicio logică economică.

Eu chiar nu vă înţeleg! V-aţi propus deja să pierdeţi alegerile viitoare? Transmiteţi două mesaje negative românilor despre dumneavoastră. Eu chiar cred că asta vă reprezintă.

Unul e că în opinia dvs. salariile şi pensiile au crescut prea mult, deci, dacă ar fi să veniţi la guvernare dvs., aţi opri creşterea de venituri pe care noi le-am prevăzut pentru anii următori, conform Legii salarizării unitare şi Legii pensiilor.

Al doilea mesaj negativ e că atunci când susţineţi că nu mai sunt bani de pensii şi salarii, le spuneţi, de fapt, românilor, că dacă ar fi să veniţi dvs. la guvernare aţi tăia din nou pensiile şi salariile, astfel încât să se încadreze în veniturile despre care spuneţi că sunt insuficiente.

Deci, iar vă puneţi într-o postură dezavantajoasă. Practic, le spuneţi românilor că alternativa dvs. de guvernare este de opri majorările de venituri pe care noi le-am programat în anii următori şi chiar de a tăia pensiile şi salariile ca să vă încadraţi în buget.

Date fiind aceste lucruri, eu sunt convinsă că cei mai mulţi români care ne privesc acum îşi doresc să NU treacă moţiunea, pentru că perspectiva pe care le-o propuneţi dacă aţi veni la guvernare îi îngrozeşte, mai ales că au mai trecut odată prin tăierile de venituri pe care le-aţi făcut dvs.

Am văzut în moţiune un fel de evaluare a majorărilor de pensii. Dincalculul dumneavoastră reiese că pensiile ar fi scăzut. Eu nu îmi dau seama cum calculaţi, dar constat că mereu când faceţi astfel de calcule vă dă cu minus. Aşa aţi calculat şi când aţi fost la guvernare şi tot cu minus v-a dat. Doar că atunci a fost cu minus în buzunarele oamenilor. Astăzi, din fericire, în guvernarea noastră, plusul e în buzunarele oamenilor, iar minusul, doar în moţiunea dvs.

În ce priveşte guvernarea noastră, vă asigur că atunci când pensionarii se uită pe fluturaşul de pensie văd cu plus. Şi oricât de mult încercaţi dvs. să spuneţi că albul e negru, sau că plusul e minus, adevărul este unul singur: Pensia medie a fost în octombrie 2018, cu 9,6% mai mare decât era în urmă cu un an, deci cu mult peste rata inflaţiei.

Faceţi, de asemenea, o confuzie gravă când spuneţi că am îngheţat pensiile de la 1 ianuarie 2019.

Vă amintesc în 2017, pensiile au crescut de două ori:

1. O dată, în ianuarie, când au fost indexate conform prevederilor legale.

2. A doua oară, la 1 iulie, când a fost devansată majorarea ce ar fi trebuit să aibă loc la începutul acestui an.

Tot aşa în 2018, la 1 iulie, am devansat creşterea ce ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2019, iar la 1 septembrie vom face cu 3 luni mai devreme majorările care ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2020.

Deci NU s-a amânat plata pensiilor, ci s-a devansat! Şi nici nu au îngheţat, nici au scăzut pensiile, cum susţineţi dvs., ci au crescut mai mult decât era prevăzut în lege, conform programului nostru de guvernare. De fiecare dată creşterile au fost cu mult peste indexarea cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut.

Şi în privinţa pensiilor le spuneţi românilor că noua Lege pe care tocmai am adoptat-o şi care le aduce creşteri consistente de pensii în următorii ani nu poate fi pusă în aplicare. Da, nu poate fi pusă în aplicare de dvs. Deci asta e alternativa dvs… Dacă veniţi la guvernare opriţi creşterile de pensii! Vă spun cu toată prietenia, pensionarii care ne privesc acum îşi doresc din tot sufletul să nu treacă această moţiune!

Dragi colegi,

Nu voi comenta afirmaţiile dvs. despre reforma justiţiei, din simplul motiv că legile la care vă referiţi au fost adoptate de Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă, cum s-a întâmplat în guvernarea Cioloş, şi nici prin angajarea răspunderii guvernului, cum s-a întâmplat în guvernarea PNL, cu ministrul Macovei.

Deci nefiind implicat Guvernul, nu am ce să vă răspund la toată teoria pe care aţi dezvoltat-o în această privinţă în moţiune.

Guvernul s-a implicat doar după adoptarea acestor legi, pentru a introduce în legislaţie unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia! Deci iar vă contraziceţi. Pe de o parte ne-aţi criticat că nu ţinem cont de Comisia de la Veneţia, iar când am modificat legislaţia ca să introducem recomandările Comisiei de la Veneţia, tot supăraţi sunteţi, că am făcut-o prin ordonanţă de urgenţă.

Stimaţi parlamentari ai Opoziţiei,

Sincer, nu cred că are rost să mergem mai departe în această analiză a moţiunii dvs. Mi-aş fi dorit să văd mai multă seriozitate, coerenţă şi sens logic în demersul dumneavoastră. Dar la orice pagină deschizi moţiunea, dai peste o contradicţie, peste o inadvertenţă.

Mă voi opri si la obiecţiile dvs. privind investiţiile făcute de guvernul pe care îl conduc – nu pot lăsa neamendate neadevărurile pe care le spuneţi în legătură cu acest subiect.

Vă prezint două cifre care cred că sintetizează foarte bine realitate: În primele 10 luni ale mandatului meu, investiţiile publice din buget sunt mai mari cu peste 40% faţă de anul trecut. Deci investiţiile publice NU au scăzut, ci au crescut.

La fel, investiţiile străine directe au atins cea mai ridicată valoare de după criză: 4,6 miliarde de euro, cu aproape 10% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017.

Iar ca să nu mă acuzaţi că mă ascund după cifre, vă pot prezenta lucruri concrete:

PNDL I şi PNDL II – în 2018 s-au finalizat

- 54 de obiective pentru alimentare cu apă din 25 de judeţe,

- 37 de reţele de canalizare în 27 de judeţe.

- S-au reabilitat drumuri judeţene în judeţele Bacău, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Hunedoara, Giurgiu, Ilfov, Olt, Satu-Mare şi Teleorman precum şi

- 185 de drumuri comunale şi străzi în 14 judeţe.

Tot prin acest Program s-au modernizat şi construit:

- 48 de creşe şi grădiniţe, nici pe departe doar două, aşa cum susţineţi dvs.

- 117 şcoli,

- 6 unităţi sanitare.

- Au fost finalizate investiţii în iluminatul public din 40 de localităţi, din 18 judeţe.

Sintetic, în anul 2018, au fost finalizate 365 de obiective de investiţii din PNDL I şi 157 de obiective de investiţii din PNDL II.

Tot la dezvoltare locală, în 2018, s-a finalizat modernizarea energetică a 341 de ansambluri de locuinţe şi s-au construit 132 de unităţi locative sociale.

Vă spun cu prietenie. Aceste investiţii nu pot fi văzute din birou. Vă invit să mergeţi prin ţară să vedeţi care este realitatea.

În acest an, s-au investit 560 de milioane de lei în amenajarea, consolidarea şi realizarea de diguri pe o lungime de 253,4 km de albii de râu.

Au fost recepţionate 96 de obiective de investiţii din toate bazinele hidrografice din România, de pe râurile Someş, Crişuri, Mureş, Olt, Jiu, Siret. Vă invit să consultaţi la Ministerul Apelor şi Pădurilor lista completă a regularizărilor şi îndiguirilor.

Aş mai menţiona 22.000 de hectare împădurite în acest an, dar probabil că pentru dvs. acest lucru nu reprezintă o investiţie.

Infrastructura de transport

În privinţa căilor ferate, spuneţi că lucrările în acest domeniu vor începe abia în 2021. Vă informez, domnilor parlamentari, că lucrările au început deja. în anul 2018, s-au modernizat 144 km de cale ferată. Dacă vă interesează detalii, vă pot trimite lista completă.

În sectorul rutier, spuneţi că nu s-a făcut nimic în privinţa autostrăzilor. Vă contrazice din nou realitatea. Să vă dau câteva exemple

1. Autostrada Sebeş - Turda - lotul 3 (12,5 km),

2. Autostrada Sebeş - Turda - lotul 4 (16,3 km)

3. Autostrada Gilău - Nădăşelu - (9,7 km)

4. Autostrada Bucureşti - Ploieşti - Nod centură Bucureşti, Nod Moara Vlăsiei şi intrarea în Bucureşti (7 km)

5. Autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Tg. Mureş - lotul 2 (10,1 km)

6. Autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Tg. Mureş - lotul 1 (3,6 km)

7. Lot 2: Iernut - Chetani (1,2 km)

Tot în anul 2018, s-au semnat contracte pentru 331 km de autostrăzi şi drumuri expres, la care vor putea începe lucrările de construcţii încă din a doua parte a anului viitor.

Acum câteva zile s-a terminat prima etapă a procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat pentru Autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov. S-au înscris 5 consorţii de mari firme internaţionale, care doresc să construiască şi să opereze această autostradă. Ştiu ca trebuie mai mult, de aceea avem acest obiectiv in 2019. Şi pentru că tot aţi criticat parteneriatul public-privat, iată că realitatea vă contrazice şi de această dată.

Metrou

Investiţii în metroul bucureştean. În anul 2018, a fost finalizată Magistrala 4, Secţiunea Parc Bazilescu – Străuleşti.

Agricultură

Nu aş vrea să închei capitolul investiţii fără să mă refer la cele din agricultură, pentru că spuneaţi că în lipsa reţelei de irigaţii şi a secetei, oamenii nu puteau să are pământul. Sper să vă lămuriţi dacă până la urmă a fost secetă sau au fost multe ploi. Dar până atunci, vă lămuresc eu ce făcut Guvernul pe care îl conduc în această privinţă:

În cadrul “Programul Naţional de Irigaţii”, au fost reabilitate 47 de obiective, iar suprafaţa irigată a depăşit 1 milion de hectare. Investiţiile s-au concretizat în:

- 3.487 staţii de pompare pregătite, din care 336 in funcţiune

- 470 staţii desecare

​​În 2017-2018 s-au pus în funcţiune 10 amenajări de irigaţii nepuse în funcţiune de peste 20-25 de ani.

S-a pus la dispoziţia fermierilor apă gratuită în peste 1.000 de kilometri de canal.

Prin programul “Dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor” au devenit funcţionale 60 de puncte de lansare ce acoperă peste 870 mii hectare, din care 26 puncte de lansare noi, în judeţele din sud, sud-vest şi vest.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală au fost realizate investiţii în mediul rural şi vă prezint aici câteva componente:

- 12.783 de tineri fermieri sprijiniţi financiar, din care 2.649 de tineri fermieri din zona montană – asta referitor de acuzaţia dvs. că nu facem nimic să-i determinăm pe tineri să nu mai plece din ţară. Iată că facem.

- 705 de tineri antreprenori sprijiniţi financiar prin PNDR

- 304.069 hectare teren agricol unde s-au reabilitat sistemele de irigaţii ale Organizaţiilor Udătorilor de Apă pentru Irigaţii;

- 3.359 km de drumuri comunale modernizate,

- 2.759 de noi IMM-uri dezvoltate în mediul rural;

- 718 km de drumuri forestiere modernizate;

- 1689 km de reţea de alimentare cu apă în mediul rural;

- 2.909 km de reţea de canalizare în mediul rural;

- 189 de unităţi de procesare noi;

- 6.158 de noi locuri de muncă;

- 745 de km de drumuri agricole înfiinţate şi modernizate;

- 319 de proiecte de investiţii în unităţi de învăţământ din mediul rural;

- 614 proiecte de investiţii în cămine culturale din mediul rural;

Sunt cifre care arată realitatea, dar faptul că nu vorbiţi cu oamenii, că nu mergeţi pe teren şi că aveţi rea-voinţă, vă împiedică să le vedeţi.

Aş mai putea continua, dar cred că e suficient pentru a vă face o impresie generală şi pentru a realiza că, în pofida celor spuse în moţiune, în România se fac investiţii, iar anul ce urmează veţi vedea o accelerare şi mai mare în acest domeniu.

V-am prezentat aici doar un bilanţ rezumativ. Următorul o să fie şi mai bun şi îl voi prezenta la moţiunea viitoare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne