Ziua Mondială a Cititului Împreună - la prima ediţie în România

Libraria Carusel, de pe Lipsacani, Bucureşti
Libraria Carusel, de pe Lipsacani, Bucureşti (Facebook)

„În cărţi există mai multe comori decât în toate cuferele piraţilor de pe „Insula Comorii”, spunea Walt Disney, a cărei lume animată a prins contur dintr-o imaginaţie înflăcărată a paginilor marilor poveşti ale lumii.

16 februarie este Ziua Internaţională a Cititului Împreună, zi ce îşi propune să aducă oamenii împreună prin „cea mai de frumoasă şi mai de folos zăbavă”.

„Citim Împreună România” celebrează, în 16 februarie, Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI), prin sesiuni de lectură organizate în 80 de biblioteci, şcoli şi librării din 29 de judeţe.

Organizată de către Lit World şi marcată anual în lume, din 2012, Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI) - este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de ţări.

Aflat la prima ediţie în România, evenimentul coordonat la nivel naţional de grupul Citim Împreună România, a dorit să adune 20 de parteneri cu care să organizeze în ţară acest eveniment. Spre bucuria organizatorilor, la selecţia partenerilor s-au înscris 80 de organizaţii - şcoli, organizaţii non-profit şi chiar o librărie, plus 12 biblioteci judeţene. Fiecare dintre aceste organizaţii a primit din partea Citim Împreună România resurse care să contribuie la organizarea unor evenimente memorabile de lectură. Dintre acestea, 20 se vor organiza pe 16 februarie şi vor consta din sesiuni de lectură susţinute, prin Skype, de autori cunoscuţi de cărţi pentru copii, între care Mihaela Cosescu, Andreea Demirgian, Andrea Gál, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Ciprian Măceşaru, Victoria Pătraşcu, Sînziana Popescu, Carmen Tiderle.

De ce să citim împreună?

Cititul împreună, în special între adulţi şi copii, este una dintre cele mai frumoase activităţi din lume, mai ales dacă e făcută cu drag şi cât mai des. Citim Împreună România recomandă zilnic 20 de minute de lectură împreună.

Cititul împreună se poate practica de către mame şi bebeluşi, tătici cu copii, bunici şi nepoţi, unchi cu nepoţei, surori şi fraţi. De un mare succes se bucură şi lectura împreună între educatoare şi copii, profesori şi elevi, asistente şi pacienţi, asistenţi sociali şi beneficiari, bone şi bebeluşi, copii şi lideri în tabere, prieteni.

Cititul cu voce tare are beneficii majore, mai ales pentru copii, stimulând atenţia, imaginaţia şi bucuria lecturii, pe termen lung.

„De fiecare dată când îi citim unui copil, trimitem un semnal de "plăcere" către creierul lui. Aţi putea considera acest semnal şi un fel de reclamă, care îl condiţionează pe copil să asocieze cărţile şi cuvântul tipărit cu plăcerea”, spunea educatorul şi autorul Jim Trelease.

Pentru mai multe amănunte despre Ziua Internaţională a Cititului Împreună puteţi accesa pagina de Facebook a evenimentului ZICI 2017.

Ziua Mondială a Cititului Împreună şi Citim Împreună România
Ziua Mondială a Cititului Împreună şi Citim Împreună România (scribd.com)

Şi în Bucureşti, mai multe librării şi edituri organizează evenimente de lectură împreună cu elevii mai multor şcoli şi licee.

Editura Pandora M, imprint al Grupului Editorial TREI marchează anul acesta Ziua Internaţională a Cititului Împreună printr-un eveniment organizat în colaborare cu Librăria Cărtureşti Carusel. Elevi de la Colegiul National I.L. Caragiale şi Liceul Bilingv Miguel de Cervantes vor citi scene din piesa Romeo şi Julieta de William Shakespeare, publicată în Colecţia Bilingvă a Editurii Pandora M.

Librăria Diverta din cadrul magazinului Unirea şi Editura Litera Educaţional ne invită să luăm parte la un eveniment care aduce în prim plan copiii şi cărţile: elevi de şcoală primară sunt invitaţi să prezinte şi să împărtăşească impresii despre cărţi împreună cu prietenii, profesorii şi părinţii, în cadrul proiectului Micul librar.