Ziua judecăţii pentru Volosevici. Fostul primar al Ploieştiului, ajunge în faţa Înaltei Curţi

Acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, senatorul Andrei Liviu Volosevici, fost primar al Ploieştiului, va merge în faţa instanţei pentru a da explicaţii în dosarul privind finanţarea echipei Petrolul.
Curtea Supremă de Justiţie din Moldova
Curtea Supremă de Justiţie din Moldova (publika.md)

Fostul primar al Ploieştiului, senatorul Andrei Volosevici, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă într-un dosar cu un prejudiciu estimat de peste 32,5 milioane de lei, au anunţat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, procurorii DNA.

Alături de Volosevici va merge în faţa instanţei şi Simona Albu, la data faptei şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei municipiului Ploieşti, pe care oamenii legi o acuză de abuz în serviciu.

Procurorii au dispus, de asemenea, disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpata Mazâlu Maria Magdalena, secretarul municipiului Ploieşti, acuzată şi ea tot de abuz în serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Andrei Volosevici.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor şi încălcarea dispoziţiilor legale, Andrei Liviu Volosevici a iniţiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local - având ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

În acelaşi scop, primarul a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi S.C. FC PETROLUL SA Ploieşti, contract încheiat prin nerespectarea dispoziţiilor Legii administraţiei publice locale - în condiţiile în care o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

În acest fel, a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei şi concomitent, obţinerea de către S.C. FC PETROLUL SA Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare, reprezentând:

- 17.842.137,70 lei - plăţi efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice;
- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. PETROLUL S.A. pentru Stadionul Ilie Oana pus la dispoziţie în baza contractului - cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală;
- 121.234,19 lei - contravaloare utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local;
- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior menţionat a fost vizat pentru legalitate de Mazâlu Maria Magdalena şi Albu Simona.

Procurorii DNA mai susţin că, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, în anul 2012, Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunţător) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obţinerea unui nou mandat), pentru că, în schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes să câştige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

"În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, în perioada martie - aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denunţător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj şi producţia de afişe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum şi suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpat în schimbul intervenţiei la funcţionarii primăriei şi la consilierii locali pentru promovarea şi aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploieşti şi o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparţinând domeniului public de interes local al oraşului", au mai arătat procurorii DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne