Ziua Internaţională a Cafelei sprijină comerţul echitabil cu cafea

Un culegător de cafea care culege boabele de cafea de pe o plantaţie din Columbia
 
Un culegător de cafea care culege boabele de cafea de pe o plantaţie din Columbia   (npr.org)

Ziua Internaţională a Cafelei, stabilită pe 29 septembrie (1 octombrie, în unele ţări), este o ocazie de a celebra cafeaua, ca băutură, alături de evenimentele conexe din întreaga lume.

Organizaţia Internaţională a Cafelei a luat această decizie în 2014, la Milano. Ziua promovează, de asemenea, comerţul echitabil al cafelei (fair trade coffee) şi atrage atenţia asupra condiţiilor grele de muncă ale muncitorilor care recoltează cafeaua.

Comerţul echitabil este un parteneriat comercial, bazat pe dialog, transparenţă şi respect, care urmăreşte să asigure o mai mare echitate în comerţul internaţional. Prin intermediul comerţului echitabil, producătorii deţin un control mai mare asupra muncii şi a vieţii lui. Conceput ca un demers alternativ pentru combaterea la nivel internaţional a sărăciei şi nedreptăţii sociale, acesta se preocupă în principal de asigurarea unui «preţ corect» producătorilor din ţările sărace sau în curs de dezvoltare.

Atunci când cumpărăm produse cu eticheta fair trade, sprijinim această formă de comerţ care oferă condiţii comerciale mai bune producătorilor şi muncitorilor marginalizaţi, în special din Sud.

De Ziua Internaţională a Cafelei, multe companii oferă cafea gratis sau cu discount.