Ziua Drepturilor Omului a fost comemorată cu vizionarea filmului documentar "Eliberaţi China"

Charles Lee shows a pair of “Homer Simpson” slippers like the ones he made while incarcerated in a Chinese labour camp.
Charles Lee shows a pair of “Homer Simpson” slippers like the ones he made while incarcerated in a Chinese labour camp. (Courtesy NTD Television)

WASHINGTON - În timp ce China are o cincime din populaţia lumii, regimul chinez a depăşit cu mult această proporţie când vine vorba de abuzurile asupra drepturilor omului la nivel mondial. Grupul Responsabil pentru Egalitate şi Libertate (REAL), precum şi o serie de alte grupuri pentru drepturile omului au celebrat Ziua Drepturilor Omului având în minte acest fapt nefericit, prin difuzarea documentarului premiat "Eliberaţi China" şi prin găzduirea unei discuţii privind unul din subiectele prezentate în film, într-un eveniment ce a avut loc pe 10 decembrie la Clubul Naţional de Presă.

"Nu poţi fi un grup pentru drepturile omului dacă ignori 20 la sută din lume", a declarat Jeffrey Imm, fondatorul REAL şi maestrul de ceremonii pentru acest eveniment. "Este în interesul omenirii" să se acorde atenţie încălcărilor drepturilor omului din China, a susţinut el.

"Eliberaţi China" spune povestea a doi practicanţi Falun Gong care s-au confruntat cu detenţie şi tortură pentru convingerile lor şi descrie eforturile oamenilor din întreaga lume pentru a opri persecuţia condusă de regimul chinez asupra acestei practici spirituale tradiţionale.

Dr. Charles Lee este una dintre cele două persoane prezente în film şi a vorbit la eveniment. Lee este de origine chineză, dar avea cetăţenie americană când a vizitat China în 2003. El a fost închis timp de trei ani.

Lee s-a întors în China pentru a se opune campaniei regimului împotriva Falun Gong. El plănuia să introducă în emisiunile televizate informaţii despre această persecuţie - informaţii care sunt puternic cenzurate în China.

Lee a explicat cum a început această persecuţie. "Am descoperit un mod de viaţă mult mai bun decât doctrinele Partidului Comunist", a susţinut el, explicând de ce zeci de milioane de chinezi au fost atraşi de Falun Gong în timpul anilor 1990. Acest lucru a provocat o stare de paranoia în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), care a fost îngrozit că va pierde puterea, a afirmat Lee.

Lee a vorbit şi despre numărul mare de crime în ce priveşte drepturile omului comise de PCC de-a lungul deceniilor în care s-a aflat la conducere, unele dintre ele fiind deosebit de groteşti. Acestea au inclus descrieri ale unor torturi violente, execuţii publice, înfometare în masă, canibalism şi alte atrocităţi.

Acest lucru l-a făcut pe Lee să discute despre cea mai recentă etapă sistematică şi concentrată de încălcări ale drepturilor omului din China comunistă, efectuate împotriva practicanţilor Falun Gong începând cu anul1999. Lee s-a concentrat în special pe recoltarea de organe de la adepţii Falun Gong.

Recoltarea de organe vizează practicanţii Falun Gong deţinuţi în lagărele de muncă şi închisori. Sângele lor este testat, iar organele lor sunt recoltate forţat când un donator compatibil necesită un anumit organ.

Potrivit Corinnei-Barbara Francis, o reputată cercetătoare pe Asia de Est a Amnesty International, care a vorbit la o şedinţă recentă a Parlamentului European: "În China au loc mii şi mii de transplanturi de organe ... Cu întârziere, la mai mulţi ani după ce problema a fost expusă, [regimul] a declarat că majoritatea organelor au fost recoltate de la prizonierii executaţi."

Francis a spus că mult mai înspăimântătoare şi tulburătoare este afirmaţia "că există posibilitatea ca aceste organe să fi fost recoltate de la oameni vii. Cu alte cuvinte, la multe persoane din China le sunt organele recoltate pe viu şi mor în timpul procedurii ... Există mai multe grupuri de la care sunt recoltate aceste organe, Falun Gong fiind unul dintre principalele grupuri. Există multe lucruri care furnizează dovezi că acest lucru a avut loc şi încă mai continuă."

Lee nu a vorbit doar despre crimele comise de regimul chinez, ci şi despre modul în care China şi-ar putea reveni după aceste crime.

El consideră mişcarea Tuidang fundaţia pentru viitorul Chinei. Această mişcare cere poporului chinez să renunţe la legăturile lor cu PCC şi organizaţiile sale afiliate.

Lee a spus că mişcarea Tuidang îi face pe oameni să înţeleagă "principiile de bază şi structurile morale a ce înseamnă să fii o fiinţă umană," ceva ce a fost distorsionat de 60 de ani de guvernare comunistă, după părerea lui.

Printre ceilalţi vorbitori s-au aflat Niemat Ahmadi de la Grupul de acţiune al femeilor din Darfur, Carolyn Cook de la Uniţi pentru Egalitate, un grup pentru egalitatea de gen, Nathalie Nguyen de la Comitetul Internaţional de Sprijin al Mişcării Non-violente pentru Drepturile Omului din Vietnam, şi Ahmar Mustikhan, jurnalist la Senior Balochistan. Balochistan este o regiune împărţită între Pakistan, Iran şi Afganistan. Partea pakistaneză o reprezintă sud-vestul provinciei acelei naţiuni şi deţine depozite bogate de minerale şi o mişcare naţionalistă robustă.

Mustikhan a vorbit despre persecuţia dizidenţilor din Balochistan şi despre lupta poporului său pentru independenţă. "China este profund implicată", a spus el. "Unii dintre cei care au povestit despre tortură au relatat şi despre prezenţa unor agenţi secreţi chinezi. Sper că SUA nu va trece cu vederea aceste lucruri."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii