Ziua de foc. Incendiu izbucnit la moscheea al-Aqsa din Ierusalim

Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Wikipedia.org)

Un incendiu a izbucnit luni la moscheea al-Aqsa din Ierusalim, cel de-al treilea loc sfânt al Islamului. Incendiul nu a provocat pagube semnificative, dar a pus în pericol o parte a locului de rugăciune vechi de peste 2.000 de ani.

Incidentul a avut loc în aceeaşi zi în care renumita catedrală Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu masiv care a provocat prăbuşirea unei turle şi a întregului acoperiş. Totuşi, pompierii au oprit flăcările şi distrugerea completă a catedralei pariziene, care are o vechime de 850 de ani.

Incendiul de la moscheea al-Aqsa a izbucnit luni seara în camera de gardă de lângă camera de rugăciune al-Marwani, potrivit declaraţiei Departamentului pentru fonduri islamice al moscheei.

Departamentul a lăudat rezultatul operaţiunilor rapide ale pompierilor, care au stins imediat focul. Incendiul pare să fi fost iscat de copiii care se jucau în zonă. Departamentul le-a cerut credincioşilor care locuiesc în zona moscheei şi a Oraşului Vechi să îşi educe copiii să nu se joace cu focul, în special în interiorul moscheei al-Aqsa.

Poliţia israeliană a declarat publicaţiei al-Araby că deschide o investigaţie asupra incidentului. Israelul a guvernat întregul Ierusalim începând cu 1967. SUA a recunoscut recent Ierusalimul drept capitală a Israelului, însă puţine naţiuni au făcut acelaşi lucru, majoritatea respectând numeroasele rezoluţii ONU ce condamnă anexarea teritoriului de către israelieni.