Ziua Copilului sărbătorită altfel. ONG-uri din RM: Elevilor nu li se respectă dreptul la sănătate şi intimitate

10% dintre şcolile din R. Moldova nu respectă standardele minime de igienă, iar 60% dintre elevi apreciază cu o notă de la 1 la 4 starea de igienă din şcoli, afirmă organizatorii Marşului ”Marea Săpuneală”, organizat la Chişinău.
Marşul ”Marea Săpuneală” organizat la Chişinău
Marşul ”Marea Săpuneală” organizat la Chişinău (facebook.com/constantin grigoriţă)

Cu ocazia Zilei Copilului mai multe organizaţii ale societăţii civile au decis să sărbătorească ”1 iunie altfel” organizând un Marş de protest sub genericul "Marea Săpuneală". ONG-urile şi susţinătorii lor au solicitat viitorului primar al Capitalei să asigure respectarea condiţiilor minime de igienă în toate şcolile din Chişinău, iar Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării să elaboreze şi să implementeze un plan de acţiuni pentru ca standardele minime de igienă să fie respectate cât mai curând în toate şcolile din ţară.

Manifestanţii au scandat "Nu vrem uniforme acum, daţi hârtie şi săpun!", "Vrem copii sănătoşi!", ”Igiena nu este un moft, dar o necesitate!”, ”Vrem ca mâinile curate să miroase a carte!” etc., atrăgând atenţia şi prin intermediul pozelor asupra condiţiilor dezastruoase din unele toalete ale şcolilor din Republica Moldova, care nu ar întruni condiţiile igienice minime.

Organizatorii marşului: grupul "Părinţi Solidari", "Uniunea Elevilor din Moldova" şi Asociaţia obştească "Oraşul Meu" au menţionat că, potrivit unor rapoarte, 10% dintre şcolile din ţară nu respectă standardele minime de igienă, iar 60% dintre elevi apreciază cu o notă de la 1 la 4 starea de igienă din şcoli.

”Astăzi, mii de elevi merg la şcoală cu hârtia şi săpunul propriu. Astăzi, în şcolile din întreaga ţară, nu există uscătoare, apă potabilă sau pur şi simplu toalete cu uşi şi separatoare. În fiecare zi, drepturile la sănătate şi intimitate a mii de elevi sunt încălcate fără urmă de îngrijorare din partea autorităţilor”, au adăugat autorii unei declaraţii care a fost înmânată autorităţilor municipiului Chişinău şi Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

În concluzie, protestatarii au ţinut să sublinieze că anul de studii 2018-2019 va fi anul unei campanii de igienizare în Chişinău, apoi în toată ţara. ”Vom bate alarma la primărie, vom discuta cu directorii, vom informa elevii şi părinţii cum să-şi ceară drepturile.”