Ziua 56. "Zi de zi, atacuri la Justiţie! Este strigător la ceruri.Trebuie să ieşim în stradă!"

Deja cu 3 zile mai "în vârstă" decât Golaniada din 1990, Revoluţia Bunului Simţ - cum i se spune fenomenului #rezist - continuă în Piaţa Victoriei, unde cetăţenii cer plecarea din fruntea ţării a celor care "noaptea, ca hoţii" au mutilat Codurile Penale.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21, participanţii la protest au cântat imnul şi au aprins lanternele şi luminile telefoanelor mobile. La finele imnului, scandările Demisia şi România, trezeşte-te! au răsunat îndelung în Piaţa Victoriei.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Câteva zeci de protestatari #rezist au revenit în Piaţa Victoriei, devenită epicentrul luptei paşnice pentru schimbarea României dintr-o ţară în care şefii celor două camere ale Parlamentului au dosare penale într-una a normalităţii şi a bunului simţ, în care Justiţia este lăsată să funcţioneaze şi în care corupţii nu au ce căuta în instituţiile statului.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Sunt lucruri anormale, într-un stat civilizat nu se poate aşa ceva. Zi de zi atacuri la justiţie. Cele mai importante instituţii ale statului ocupate de clientela politică PSD. Se vede... şi ce hotărâri se dau la Curtea Constituţională. Este strigător la ceruri. Nu ştiu ce putem face într-o astfel de situaţie. Trebuie să ieşim în stradă!

Noi am vrea cât de repede să se rezolve situaţia, să nu mai fim toată ziua aici. Să ştiţi că nu venim de plăcere. Unii zic că venim să socializăm... eu nu vin de plăcere, vă spun sincer. Dar nu pot să stau acasă când aud ce aud la televizor şi în toată media", declară o protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Mă aduce în Piaţa Victoriei în primul rând faptul că nu se respectă principii simple de funcţionare a unui stat de drept, simple pentru unii, complicate pentru alţii. Ele se ştiu, se cunosc şi totuşi nu sunt însuşite de politicienii români şi ne întrebăm oare de ce, oare de ce trebuie să luptăm pentru nişte principii care ne fac viaţa mai bună, ne fac mai mândri de ţara noastră?", se întreabă un alt protestatar.

Pentru alţii, nemulţumirile se leagă direct de PSD, partid care de mai bine de două decenii refuză să se reformeze, drept dovadă că-l are încă preşedinte pe Ion Iliescu, al cărui nume este legat atât de crimele din decembrie '89 cât şi de atrocităţile de la Mineriade.

"(M-a adus aici) PSD-ul şi faptul că nu se pot reforma, am tot aşteptat, am sperat dar nu... Deci semnul este, dacă e să o ia pe o cale bună, să renunţe la Iliescu, deci asta e problema principală, şi atunci mai credem ceva, altfel nu. Iliescu... să renunţe la Dragnea... Ăsta ar fi un semnal că dau semne de reformă, ştiţi, dar după cum vedeţi aţi văzut ce au făcut cu primarul Iaşului. (...) ... Deci, nu se poate, până la urmă răul trebuie tăiat.. cu Iliescu, să-l condamne pentru ce a făcut. Să se dezică de el, să-l dea afară din partid, dacă vrea să fie un partid credibil. Te dezici de ăsta, de Năstase, de Dragnea, nu-i mai înşir pe ceilalţi, că sunt mărunţei, întâi cu ăştia să vedem ce facem. Deci nu se poate altfel", spune un protestatar.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Tot de PSD se declară nemulţumit şi un alt protestatar, mai exact de modul în care Dragnea şi Grideanu s-au raportat la proteste, creând o situaţie halucinantă în ţară.

"Văd că oamenii au fost în Deltă, şi-au luat puţin timp liber, s-au gândit ''băi, au lăsat-o mai moale cu protestele, putem să ne relaxăm şi noi''. Nu ştiu, mi se pare o comedie din asta ieftină, mi se pare ireal ce se întâmpă şi mi s-a părut ireală iarăşi atitudinea lor după masa de proteste care a avut loc în ţărişoara asta, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Asta mi s-a părut I-re-al, ireal", spune un protestatar.

Ca element de noutate, în Piaţa Victoriei a fost afişat steagul Rusiei, în semn de solidaritate cu protestatarii anticorupţie din Federaţia Rusă, reprimaţi de forţele de ordine. Reamintim că poliţia rusă a luat pe sus duminică sute de protestatari, în frunte cu liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi. Aceştia ieşiseră în stradă pentru a denunţa corupţia premierului Medvedev.

"Vedem că în Rusia s-a întins coarda până la represalii asupra protestatrilor şi este un mesaj de susţinere a celor care protestează paşnic şi constituţional, cerând un stat de drept şi manifestând împotriva corupţiei. Este, de fapt, acelaşi mesaj pe care l-a avut şi Piaţa Victoriei în toate lunile astea de zile. Şi aşa că suntem solidari cu ei, cu poporul rus, cel care înţelege să trăiască în democraţie, nu cu cei care îi conduc şi care abuzează. Ăsta este de fapt şi mesajul scris – ultima oară când am verificat, Rusia se declara o democraţie nu o tiranie, nu o dictatură, aşa cum înţelege Putin să facă lucrurile", a declarat un protestatar.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Reamintim că, după ce, în perioada de vârf a protestelor, în stradă au ieşit 600.000 de români - dintre care circa 300.000 în Bucureşti - protestatarii, rămaşi mult mai puţini, continuă să vină seară de seară la Guvern pentru a ţine aprinsă "flacăra de veghe" şi a transmite atât Puterii cât şi lumii semnalul că nu mai acceptă hoţia şi abuzul şi nu mai vor să fie conduşi de oameni cu dosare penale.

"Noi suntem flacăra de veghe şi în momentul în care situaţia în UE va fi calmă, atunci se vor putea apleca şi asupra nostra, cred că de asta se şi grăbesc domnii de la guvernare. Pentru că deja se discută în Parlamentul European de crearea unei structuri de tip DNA la nivel european. Noi nu vrem decât să-şi intre în drepturi statul de drept şi legile să-şi facă efectul. Avem instituţii care îşi fac treaba, avem parchet, avem DNA, şi ele trebuie să meargă pe urmele celor care sunt vinovaţi", declara, în urmă cu două seri, un protestatar.

Seară de seară, protestul adună oameni de toate vârstele - de la foarte tineri până la persoane la vârsta senectuţii - uniţi de dorinţa de trăi normal şi decent în propria ţară, conduşi de politicieni corecţi, astfel încât să nu fie obligaţi să-şi crească copiii/nepoţii printre străini.

"Vin cât de des pot (în Piaţă) având în vedere că am doi copii. (...) Vin pentru că încă mai sper şi nu vreau să plec din ţara asta, nu vreau să fiu o străină o viaţă întreagă, printre străini, să nu am tradiţiile mele, să nu mă pot acomoda, nu te poţi acomoda nicăieri ca la tine în ţară", declara ieri seara o mamă venită la protest alături de cei doi fii ai săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne