Ziua 32. "Zi de zi, aici vom fi!" - Protestele continuă la Guvern

De la momentul "noaptea, ca hoţii" şi până acum, timp de mai bine de o lună, cetăţenii cer non-stop demisia Guvernului. Astăzi, maratonul protestelor intră în ziua 32.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21.00, în Piaţa Victoriei a răsunat imnul iar protestarii au aprins luminile telefoanelor mobile. La finele imnului, s-a scandat, din nou şi nou, ''Demisia!''

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Cei prezenţi în Piaţa Victoriei îşi exprimă nemulţumirea atât faţă de Guvern cât şi faţă de modul în care Parlamentul pare să lucreze în defavoarea cetăţenilor, nu pentru ei. Concret, protetatarii sunt revoltaţi de încercarea de restauraţie în Sănătate prin respingerea ordonanţei 79, de încercarea de modificare a OUG 51 vizând înăsprirea sancţiunilor silvice şi, în genere, de faptul că aleşii îşi fac o prioritate din a schimba Codurile Penale, nu din Sănătate, Învăţământ şi alte probleme cu adevărat importante ale naţiei.

Una dintre cele mai recente nemulţumiri e legată de proiectul senatorului PSD, Tudor Ciuhodaru, care cere pedepsirea cu închisoare între 3 luni şi 6 ani a celor ce întreprind acţiuni pentru "schimbarea ordinii constituţionale sau împiedicarea exercitării puterii de stat."

"Mă nemulţumeşte faptul că sistemul de învăţământ e la pământ, vin din acest sistem, am lucrat şi eu în învăţământ şi ceea ce se întâmplă e incalificabil, sistemul de sănătate e deplorabil şi sunt extrem de supărată pe atitudinea lui Ciuhodaru de la Iaşi care vine cu propuneri legislative legate de Codul Penal dar aşteptările mele erau ca el să vină cu legi pentru sănătate căci el vine din acel sistem, şi asta aşteptam de la ei. Sunt multe de spus despre păduri, de bugetul României care din prima lună e aşa cum este, cred că nu ne aşteaptă un viitor prea fericit dacă va merge tot aşa", ne spune o doamnă în vârstă.

"Ideea este că trebuie să se restabilească valorile în ţara asta, sistemul ăsta corupt în care ajung în funcţii doar persoane incompetente şi nu de bună credinţă nu are cum să funcţioneze, aici ar trebui lucrat şi desigur în funcţiile publice să nu mai aibă acces persoanele care au dosar penal.

La Parlament e problema majoră, Guvernul e susţinut de un partid politic practic tot de majoritatea parlamentară. La ce fel de legi sunt propuse în Parlament şi la ce se dezbate, cred că nu mai e nevoie de niciun comentariu, parcă suntem în anii '60, perioada când s-au umplut închisorile de deţinuţi politic. E halucinant ce se întâmplă, se dădea graţiere pe motiv că sunt supraaglomerate închisorile şi acum sunt pasibili de închisoare 600.000 de români care au ieşit într-o seară", adaugă o tânără protestatară.

Desigur, oamenii se declară nemulţumiţi şi de atitudinea sfidătoare şi arogantă a celor de la putere:

"M-am săturat de felul în care se poartă cu noi, de felul în care îşi bat joc de noi mai degrabă, pentru că nu au bunul simţ să plece de acolo şi să lase pe unii mai puţin compromişi juridic, furturi, minciună, jignirea oamenilor care fac parte tot din poporul ăla pe care ei spun că îl sprijină...", ne spune o doamnă.

* * *

UPDATE. În jur de 250 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, la ora 20:45, pentru a cere demisia Guvernului Grindeanu.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Ca de fiecare dată, protestatarii surprind prin creativitate şi umor şi arată că sunt la curent cu noutăţile. În lumina investigaţiilor Rise Project despre aventurile braziliene ale lui Dragnea, în Victoriei au apărut mesaje noi, de "sezon", precum "Ladroes de prisao (Hoţii la închisoare!)" şi "vedeaţi-aş hamsterul în cocotieri!"

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Pentru a 32-a zi consecutiv, protestatarii se strâng din nou în Piaţa Victoriei, pentru a cere demisia Guvernului pe care-l consideră compromis atât pe plan intern cât şi extern, cât şi asanarea clasei politice, astfel încât în fruntea ţării să nu mai fie oameni cu dosare penale.

Oamenii se strâng la Guvern, indignaţi de faptul că cei de la putere par surzi la cererile lor - deşi 600.000 de oameni au ieşit în stradă - şi neîncrezători că, fie guvernanţii, fie politicienii, după ce au abrogat OUG 13, nu vor încerca să dea din nou lovituri luptei anti-corupţie, atunci când nimeni nu va mai fi cu ochii pe ei.

"Problema e că dacă adormim acum, mâine ne trezim în '89, riscul e mare să ne sculăm într-o dictatură şi atunci voi continua (să vin în Piaţă) până la sfârşit", declara ieri un protestatar.

Nemulţumirile cele mai recente ale protestatarilor se leagă de faptul că în Parlament apar proiecte legislative care ridică semne de întrebare în timp ce, pe de altă parte, se încearcă demolarea a ceea ce au început bun tehnocraţii, precum ordonanţa 79 vizând combaterea nepotismului în sistemul sanitar românesc şi depolitizarea managementului din spitale.

"Ultimele lucruri îngrijorătoare pe care le-am văzut sunt problemele profunde din sistemul sanitar, şi una dintre ele este respingerea ordonanţei guvernului tehnocrat (OUG 79/2016, respinsă de Senat n.r.) pe argumente cel puţin stupide. Dorim o consultare serioasă cu breslele din domeniu, cu cei ce au un cuvânt competent de spus, şi dorim să nu mai moară oameni de 36 de ani, în spitale, inutil!", afirmă o tânără.

"O mizerie totală, ei încearcă să desfacă tot ce s-a făcut foarte bine de guvernul tehnocrat, ei acum vor să dărâme tot, e scandalos", spunea un alt protestatar.

Credit foto: Mihuţ Savu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne