Zimbabwe va construi o bază subterană secretă pentru trupele speciale chineze

Soldaţi chinezi
Soldaţi chinezi (Foto: Kevin Frayer/Getty Images – Epoch Times Germania)

Publicaţia Spotlight Zimbabwe a raportat că Beijingul se pregăteşte să staţioneze forţe speciale de elită în Zimbabwe, în contextul amplificării cooperării militare cu Harare şi construirii unei baze militare subterane secrete în ţara africană.

Raportul a fost publicat la un an după ce Spotlight Zimbabwe a dezvăluit că Beijingul a instalat rachete sol-aer de ultimă generaţie (SAM) în statul african, acelaşi tip desfăşurat în Marea Chinei de Sud pe Insula Woody.

Noua bază militară chineză din Zimbabwe ar urma să protejeze interesele chinezilor în masivele mine de diamante şi ar proteja minele de aur ale ţării, unde sunt deja amplasate lansatoarele SAM, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Potrivit unui fost ministru al administraţiei fostului preşedinte Robert Mugabe, China a plănuit să trimită forţe speciale în Zimbabwe încă din 2014, aparent pentru “a oferi asistenţă şi suport tehnic” Armatei Naţionale a ţării (ZNA). Totuşi, Mugabe a anulat planul în urmă cu câţiva ani, după ce a acuzat regimul chinez de corupţie şi jefuire a resurselor naturale din Marange, unde se află aşa-numitele câmpuri de diamante.

“Ei (China) au urmărit să creeze o prezenţă militară permanentă în această ţară pentru a-şi proteja vastele interese economice de aici, însa Mugabe a rezistat propunerilor”, a declarat fostul ministru. “Deşi motivul de faţadă [oferit de chinezi] a fost furnizarea de asistenţă şi suport tehnic pentru forţele noastre armate, ulterior a devenit clar faptul că Mnangagwa [actualul preşedinte al Zimbabwe şi vicepreşedinte în timpul administraţiei Mugabe] a făcut propriile înţelegeri cu China. Acest lucru l-a înfuriat pe Mugabe şi, de asemenea, în aceeaşi perioadă de timp Mnangagwa a călătorit pentru prima dată în China ca vicepreşedinte, participând la întâlniri de nivel înalt despre care şeful său nu a fost informat în întregime. Incidentul a amplificat neîncrederea politică a lui Mugabe în Mnangagwa, pe care l-a suspectat că i-a sugerat preşedintelui chinez Xi Jinping că el este cel mai bun actor politic pentru a asigura investiţiile Chinei în Zimbabwe după demisia sa [a lui Mugabe]. Restul este istorie. De atunci, Mnangagwa a invitat China la minele de diamant din Marange şi forţele speciale chineze au primit undă verde de la vicepreşedintele Constantino Chiwenga, un general pensionat, să găsească o bază în ţară. Acum există toate motivele să credem că înlăturarea lui Mugabe de la conducerea ţării în noiembrie 2017 ar putea fi rezultatul faptului că Beijingul ar fi considerat rămânerea sa la putere ca o ameninţare la investiţiile sale economice, în special după ce au rămas fără drepturile de exploatare asupra minelor de diamante”.

În ultimii ani, chinezii au făcut investiţii de miliarde de dolari în Zimbabwe, în principal în sectoare economice critice precum minerit, agricultură şi telecomunicaţii. Investiţiile fac parte din aşa-numita Iniţiativă Centura şi Drumul (ICD).

ICD este un program major de comerţ şi infrastructură, în cadrul căruia Beijingul a făcut investiţii majore în porturi, drumuri, aeroporturi şi căi ferate în Asia, Africa şi unele zone ale Europei. De când a fost lansat în 2013, ICD a creat nemulţumiri că acesta generează datorii imense, guvernele rămânând îndatorate Beijingului. Unele naţiuni, precum Malaezia, au renunţat la intenţia de a se alătura proiectului. La rândul ei, UE şi-a exprimat anterior temerile că proiectele de construcţii chineze utilizează practici de afaceri neadecvate, în care majoritatea firmelor implicate sunt susţinute de guvernul comunist. De asemenea, UE critică faptul că Beijingul forţează firmele străine să renunţe la secrete comerciale pentru a putea face afaceri în interiorul Chinei.

În cazul Zimbabwe, investiţiile chineze în cadrul ICD au fost urmate de o prezenţă militară chineză permanentă, iar baza militară subterană secretă ce aparent ar urma să fie construită pentru forţele speciale chineze în statul african va înfuria cu siguranţă Washingtonul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe