Zi de foc în justiţie: CSM a dat aviz negativ propunerii de revocare a procurorului general

Procurorul General Augustin Lazăr a venit în faţa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a răspunde acuzaţiilor din "rechizitoriul" în baza căruia Tudorel Toader i-a cerut revocarea din funcţie. La şedinţă a participat şi ministrul Justiţiei, care s-a luat la contre cu înaltul magistrat. În final, CSM a dat aviz negativ cererii de revocare.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dezbătut, luni, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

La finalul dezbaterilor, care au fost tensionate, CSM a dat aviz negativ porpunerii de revocare înaintate de ministrul Justiţiei. Decizia a fost luată cu 5 voturi "pentru" şi 1 vot "împotrivă", cel al lui Tudorel Toader.

Avizul Secţiei pentru procurori a CSM este însă unul consultativ, de care Tudorel Toader a anuţat deja că nu va ţine cont.

Decizia finală în acest caz urmează fie luată de preşedintele Klaus Iohannis.

Între timp, Lazăr s-a adresat Curţii de Apel Alba Iulia, cerând suspendarea executării propunerii de revocare a sa din funcţie pe motiv că nu i-ar fi fost asigurat dreptul la apărare şi, de asemenea, că aceasta nu ar fi îndeplinit cerinţele de transparenţă. Solicitarea procurorului general va fi luată în discuţie la CA Alba Iulia în data de 20 noiembrie.

Reamintim că Tudorel Toader a cerut revocarea lui Lazăr, după ce a trecut în revistă un rechizitoriu cu 20 de puncte, exact ca în cazul fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi. Lui Lazăr i s-au reproşat de la protocoale până la faptul că ar fi pronunţat "cu plăcere" sintagma "nişte inculpaţi de rang înalt" şi, în esenţă, că a "deturnat" Ministerul Public.

Merită menţionat că, în cel mai recent raport MCV, România a fost somată să renunţe la procedura de revocare a procurorului general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne