Zgonea: N-am discutat despre legea amnistierii cu Hrebenciuc

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, membrul PSD Valeriu Zgonea, a susţinut luni că nu a discutat despre legea amnistierii şi graţierii cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc sau cu purtătorul de cuvânt al PSD Dan Şova, relatează Agerpres.

Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că ar fi făcut demersuri legislative în vederea demarării unei noi legi a amnistierii şi graţierii.

Întrebat dacă a discutat cu Hrebenciuc în ultimele 24 de ore, Zgonea a recunoscut că a discutat cu deputatul, adăugând însă că nu a discutat despre legea amnistierii cu acesta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai susţinut că nu a discutat cu Hrebenciuc despre solicitarea trimisă de DNA Camerei Deputaţilor în privinţa arestării preventive a acestuia, explicând că au discutat ”chestiuni personale”.

"Am discutat chestiuni personale. L-am întrebat aseară, l-am sunat, era normal, e colegul meu, îl cunosc de 20 de ani, l-am întrebat cum se simte, nu este primul coleg care a fost la DNA şi l-am sunat şi l-am întrebat cum se simte, şi de aici încoace mi-a spus că este foarte bine, că a ajuns acasă şi i-am spus că, de aici încoace, ne vedem la Parlament. Şi nu am mai avut altă discuţie", a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit informaţiilor publicate de DNA, Şova şi Hrebenciuc au convenit să-l determine pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să facă demersurile pentru iniţierea unei noi legi a amnistierii şi graţierii.

Valeriu Zgonea a afirmat că ministrul Justiţiei a respectat procedura constituţională privind dosarul lui Hrebenciuc, semnând documentul la ora ”3 şi jumătate” noaptea”.

"În momentul în care dumneavoastră aţi fost informaţi că domnul Hrebenciuc va ajunge la DNA Braşov, şi după aceea au apărut pe ştiri informaţiile că va fi trimis dosarul către mine, şefa mea de cabinet a sunat la cabinetul procurorului general şi am fost informaţi că va fi trimis dosarul, dar că domnul ministru al Justiţiei, pentru a se respecta procedura constituţională, nu este în ţară, că trebuie să semneze domnia sa documentul. Am vorbit cu ministrul Justiţiei, era la JAI, la Bruxelles, dânsul a venit la ora 1,00 noaptea, la 3 şi jumătate a semnat documentele, la ora 9,52 au venit la mine, eu am convocat de urgenţă Birourile permanente (...)”, a declarat Zgonea.

Valeriu Zgonea a mai explicat că nu ”poate să răspundă” dacă au existat presiuni din partea colegilor din PSD, şi în particular din partea lui Hrebenciuc şi Şova, în vederea trecerii unei noi legi a amnistierii prin Parlament.

”Nu ştiu nimic despre acest lucru. (...) Nu cunosc aceste informaţii şi nu pot să vă răspund la presupunerile dumneavoastră. Eu nu sunt la DNA, eu nu sunt DNA”, a arătat liderul social-democrat.

Deputatul Viorel Hrebenciuc şi senatorul Dan Şova au fost chemaţi luni la DNA în dosarul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse.